Linkuri accesibilitate

Lobby pentru o firmă rusească fictivă


Adrian Severin
Adrian Severin

Eurodeputatul socialist Adrian Severin cade în cursa consilierii contra cost întinsă de Sunday Times


Sunday Times” a publicat în ediţia din 20 martie un articol despre trei europarlamentari care s-au arătat gata să facă lobby pe bani în legislativul UE pentru o firmă rusească fictivă, inventată de reporterii ziarului în cadrul unei investigaţii care a durat opt luni de zile. La începutul ei, vara trecută, reporterii au contactat peste 60 de europarlamentari, întrebându-i dacă ar fi interesaţi. 14 au răspuns pozitiv, dar cei mai mulţi au dat îndărăt. Cei care au mers până la capăt, scrie Sunday Times, au fost austriacul Ernst Strasser, slovenul Zoran Thaler şi Adrian Severin. Iată traducerea pasajului din articol referitor la europarlamentarul român:

În vârstă de 56 de ani, Severin este un personaj puternic în parlament. Este vicepreşedintele Alianţei Progresiste de Socialişti şi Democraţi, al doilea grup parlamentar ca mărime, cu 186 de europarlamentari. S-a numărat şi printre cei cu şanse să ocupe primul post de înalt reprezentant al UE pentru politică externă înainte ca slujba să-i fie încredinţată baronesei britanice Catherine Ashton.

Reporterii sub acoperire (ai ziarului „Sunday Times”) s-au întâlnit prima oară cu Severin într-un colţ întunecat al barului europarlamentarilor, cu vedere la sala de şedinţe de la Strasbourg. Au explicat că vor să angajeze un europarlamentar pentru boardul lor de consilieri, pentru a-i ajuta pe clienţii îngrijoraţi de impactul noii legislaţii. Dacă Severin acceptă slujba, ar putea fi chemat ulterior să ajute la schimbarea legislaţiei. „Ştiu de ce aveţi nevoie şi cred că vă pot oferi ceea ce doriţi”, a răspuns el.

S-a căzut de acord să fie plătit cu 100.000 de euro pentru a participa la şedinţele boardului de şase ori pe an. Avea dreptul de a cere şi o taxă de consultanţă de 4000 de euro pe zi pentru munca pe care urma s-o facă în parlament. Această muncă urma să fie trecută în declaraţia lui de avere, dar Severin a spus că va ascunde suma reală dezvăluind numai cât a fost plătit pentru o singură şedinţă. „Suma arată mai mică pentru că nu le spui câte şedinţe ai avut într-un an”, a spus el. Întreaga corespondenţă despre această muncă urma să fie făcută prin e-mailul său personal.

La începutul lunii februarie, reporterii i-au cerut să ajute la schimbarea unei părţi din directiva Schemele Garantării Depozitelor (bancare) pentru a amâna despăgubirea clienţilor în cazul când o bancă dă faliment. Severin a acceptat să facă acest lucru. La o întâlnire în biroul său din Strasbourg a spus că amendamentul ar avea şanse mai mari de a deveni lege dacă găseşte un europarlamentar în interiorul comisiilor de resort – juridică sau de afaceri economice şi monetare – care să înainteze amendamentul în locul lui.

Termenul era însă scurt, iar Severin s-a oferit să înainteze el însuşi amendamentul, ca soluţie de ultimă instanţă. „Minimul pe care-l putem face este să înaintez amendamentul singur. Asta se poate face”, a spus el, adăugând mai târziu: „Este mult mai bine să găsim pe altcineva să facă asta şi sper să găsesc pe cineva”.

S-a dovedit greu să găsească un coleg socialist care să înainteze propunerea pentru că ea mergea împotriva politicii grupului său (parlamentar). „Grupul este tentat să protejeze consumatorul, mai degrabă decât banca”, a recunoscut Severin.

Cu toate acestea, era plătit şi a găsit o soluţie. La 19 februarie le-a spus reporterilor prin e-mail: „Vă înştinţez că amendamentul dorit de dvs. a fost depus la termen de un europarlamentar din Partidul European Popular”.

Europarlamentarul era Sebastian Bodu, un vicepreşedinte al comisiei juridice, singurul român din comisie. Severin a spus că l-a convins pe Bodu cu puterea argumentelor.

Severin: În cele din urmă el (Bodu) a înţeles şi a îmbrăţişat ideea, considerând că este corectă, nu doar pentru că eu i-am cerut acest lucru.

Reporter: A înţeles că faceţi acest lucru în numele unui client?

Severin: Nu, nu i-am spus nimic.

La începutul lunii curente (martie) Severin le-a trimis reporterilor o factură pentru „servicii de consultanţă legate de codificarea Directivei 94/19/EC, Directivei 2009/14/EC şi amendamentelor respective”. Suma cerută era de 12.000 de euro pentru trei zile de muncă.

Confruntat cu „Sunday Times” în urmă cu 11 zile, Severin a spus că s-a consultat cu oficiali parlamentari nenumiţi şi i s-a spus că este acceptabil să lucreze pentru falşii lobbişti. „Nu am făcut nimic, să spunem, ilegal sau contrar comportamentului normal de aici”, a spus Severin.

În ciuda celor spuse reporterilor, Severin a susţinut că doar l-a întrebat pe Bodu dacă cunoaşte problema. Apoi a „aflat cu suprindere că el (Bodu) deja înainta un amendament”.

Bodu a confirmat că Severin a vorbit cu el şi „şi-a exprimat dorinţa”, dar a spus că el se gândise deja să propună schimbările respective.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG