Linkuri accesibilitate

The Independent: „Improvizînd, Occidentul riscă să facă mai mult rău decât bine în Libia”.


Occidentul să fie atent, să nu piardă războiul propagandei în Libia, scrie astăzi cotidianul britanic The Independent. Imediat după lansarea intervenţiei aliate, regimul Gaddafi a susţinut că 48 de civili au murit în primele bombardamente, peste 150 ar fi fost răniţi.

„Cifrele nu pot fi verificate – precizează The Independent – şi este de aşteptat ca regimul libian să exagereze. Tot aşa s-a întâmplat şi în 1999 în războiul din Kosovo, când aviaţia NATO, care impunea respectarea uniei zone de non survol, a fost acuzată că ar fi ucis mulţi civili sârbi.

Ulterior, Human Rights Watch a confirmat 500 de victime, mult mai puţine decât susţinuse guvernul de la Belgrad. Tactica Serbiei nu a oprit intervenţia NATO în Balcani. Dar aceeaşi tactică s-ar putea dovedi mult mai eficientă în nordul Africii din cauza istoriei intervenţiilor occidentale în regiune”.

Nu acuzaţiile clanului Gaddafi vor submina credibilitatea alianţei, continuă The Independent, pentru că acesta nu este agreat în lumea arabă. Mai periculos este că Liga Arabă a criticat intervenţia aliată în Libia: „Sprijinul Ligii pentru impunerea unei zone de interdicţie de zbor în Libia a fost crucial pentru succesul rezoluţiei în Consiliul de securitate ONU. Dar legitimitatea intervenţiei este acum serios zdruncinată de aparenta schimbare în atitudinea Ligii Arabe.” China, Rusia şi Uniunea Africană au criticat de asemeni intervenţia.

Vor veni momente si mai complicate, este de părere The Independent, care ar putea face alianţa să piardă războiul propagandei. De exemplu când vor fi bombardate trupele pro Gaddafi. Dacă opoziţia merge la Tripoli, va fi imposibil de distins între forţele pro si anti Gaddafi. Greşelile ar putea fi evitate dacă trupe occidentale ar intra în Libia. Dar asta este interzis de mandatul ONU.

„Dacă misiunea rămâne una limitată, vor accepta aliaţii occidentali continuarea regimului Gaddafi ? S-au împărţirea ţării? Occidentul improvizează acum, ceea ce este de înţeles pentru că misiunile militare cu scopuri umanitare sunt greu de justificat. Dar este nevoie de o strategie pe termen lung, în spate. Fără ea, occidentul riscă să facă mai mult rău decât bine în Libia”, încheie britanicul The Independent.
XS
SM
MD
LG