Linkuri accesibilitate

21.03 - București: Problema extinderii NATO și România


Scenarii de aşteptat la summitul NATO de la Praga din 2002, când va fi din nou discutată problema extinderii.


21 martie 2001

Actualitatea. (Comentator: Emil Hurezeanu).

Problema extinderii NATO și România.

O aniversare neobservată: s-au împlinit doi ani de la admiterea primelor ţări central europene în NATO, este vorba de Cehia , Ungaria şi Polonia. Citind din ziarul elveţian Neue Zuricher Zeitung, Emil Hurezeanu enumeră scenariile de aşteptat la summitul NATO de la Praga din 2002, când va fi din nou discutată problema extinderii.

S-ar putea ca NATO să nu se mai extindă, sau să primească numai Slovenia şi Sloviacia; cotidianul elveţian vorbeşte şi de posibilitatea ca o ţară baltică să fie invitată să adere.
România nu apare in nici unul din scenarii. „Există însă câteva evoluţii noi care recalifică şansele României: dorinţa guvernanţilor şi a societăţii de a fi în NATO; apropierea Rusiei de Prut şi criza din Ucraina; izbucnirea conflictului din Macedonia, cu posibilitatea escaladării sale într-un al cincelea război balcanic”.

„Perspectiva intrării în NATO şi Uniunea europeană înainte de terminarea deceniului este minimă. Există pericolul unui dublu şoc al respingerii, şi de NATO, şi de Uniunea europeană pentru Bucureşti şi Sofia – este părerea preşedintelui comisiei pentru probleme europene din parlamentul german, citat de Washington Times. Efectul ar putea fi o radicalizare antioccidentală la nivel politic şi social...”

Politicianul german mai are un argument în favoarea admiterii României şi Bulgariei în NATO în 2002 dacă nu cel târziu în 2005: faptul că au acces la Marea Neagră pe unde vor trece conducte de petrol strategice dinspre bazinul caucazian spre Turcia şi Grecia...
XS
SM
MD
LG