Linkuri accesibilitate

Coaliția internațională anunță succesul fazei de impunere a zonei de survol în Libia în cadrul intervenției militare aeriene


Coaliţia care a intervenit în Libia, împotriva regimului Gaddafi, declară să apărarea antiaeriană libaneză este paralizată şi că zona de interdicţie de zbor a fost impusă cu succes. Înaintarea trupelor pro-Gaddafi în Bengazi, centrul opoziţiei din estul ţării, a fost oprită. Totodată, la Tripoli a fost lovită o clădire a administrativă a regimului Gaddafi dar aliaţii au precizat că nu încearcă să-l elimine pe liderul libian.
Gaddafi nu a mai fost văzut la televizor de trei zile iar noua sa ofertă de armistiţiu a fost respinsă de Statele Unite care susţin că armistițiul a fost încălcat imediat după ce a fost anunţat.
Ministrul american al apărării Robert Gates a declarat că în câteva zile, Statele Unite vor să predea Franţei, Marii Britanii sau NATO conducerea intervenţiei din Libia.
În România, presedintele Traian Basescu a declarat ţara sa „nu are de ce sa se pronunte in problema interventiei militare din Libia.” El a precizat că România sprijină rezoluţia ONU de impunerea a interdicţiei de circulaţie şi că va acţiona în cadrul NATO, dacă se ia o decizie în acest sens.
Liderul Ligii arabe a criticat intervenţia din Libia pentru că ar ataca şi ţinte civile, ceea ce nu corespunde mandatului ONU. Iniţial, Liga aravă a sprijinit activ impunerea interdicţiei de survol.
XS
SM
MD
LG