Linkuri accesibilitate

Faza inițială a intervenției militare internaționale împotriva regimului Gaddafi încheiată cu succes


Şeful statelor majore reuniune ale armatei americane, Michael Mullen a declarat că faza iniţială a intervenţiei în Libia s-a încheiat cu succes: înaintarea trupelor libiene spre Bengazi, centrul opoziţiei anti-Gaddafi, a fost oprită.

Ministrul britanic al apărării a informat că avioanele britanice au ca ţintă apărarea antieriană de la Tripoli. Forţe europene şi americane participa la misiunea de a impune o zonă de non-survol în Libia.

Agenţia Reuters relatează că zeci de tancuri si vehicole blindate au fost distruse la Bengazi. Pe de altă parte, se pare că armata pro-Gaddafi continuă ofensiva terestră.

Intervenţia militară aliată a începul sîmbătă, când ministerul francez al apărării a anunţat că în jur de 20 de avioane militare se află deasupra Libiei. De pe vase şi submarine americane din marea mediterană au fost lansate peste 100 de rachete Tomahawk în cursul nopţii. Liderul libian Gaddafi a reafirmat că nu va capitula, că va înarma toată populaţia civilă pentru a lupta împotriva unei intervenţii pe care a definit-o cu caracter „colonial”.

Decizia ţărilor occidentale de a interveni pentru a impune respectarea rezoluţiei ONU a fost luată sâmbătă, la Paris, unde a avut loc o reuniunea a ţărilor pregătite să intervină în Libia. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a declarat că este vorba de o „operaţiune limitată” a forţelor americane şi a ţinut să precizeze că trupe americane nu vor intra în Libia.
XS
SM
MD
LG