Linkuri accesibilitate

20.03 - București: Interviu cu Mircea Geoană la Bruxelles


La Bruxelles în 2003
La Bruxelles în 2003

Mircea Geoană: „Integrarea europeană nu este o acţiune strict de politică externă.”



20 martie 2001

Actualitatea. (Corespondent: Dan Alexe).

Interviu cu Mircea Geoană la Bruxelles.

Comisarul pentru extindere Gunther Verheugen a declarat că dintre ţările candidate la admiterea în Uniunea Europeană, România are situaţia cea mai dificilă, economi, politic şi chiar cultural.

„Verheugen” – reaminteşte Mircea Geoană – „ a recunoscut însă şi că România a pornit şi cu cel mai mare handicap.
Numai că după 10-11 ani de la căderea comunismului, lumea şi Uniunea Europeană aşteaptă rezultate.”

„Integrarea europeană nu se face la Bruxelles, se face în România... ce nu s-a înţeles acasă, în ultimii ani este că integrarea europeană nu este o acţiune strict de politică externă. Este în primul rând o schimbare structurală, organică, fundamentală, a societăţii româneşti. [...] Este şi o problemă de maturizare a României. Cred însă că ceasul României a sosit, acum că a fost invitată să adere.”

România rămâne însă singura ţară ai cărei cetăţeni mai au nevoie de viză. Mircea Geoană atrage din nou atenţia că nu este din cauza relaţiei privilegiate cu Republica Moldova, considerată o poartă larg deschisă de trecere a imigraţiei ilegale spre vest. Este rezultatul faptului că intern, România nu a făcut în ultimii ani, reformele necesare:

„[...] dacă asigurăm frontiera estică, dacă rezolvam problema de readmisei, problema apatrizilor, problemele delicate pe care le avem cu Germania, cred că la această oră puteam avea rezultate mult mai bune... Am făcut însă exclusiv presiuni diplomatice, crezând că aşa vom obţine ridicarea vizelor.
Spre deosebire de noi, vecinii de la sud au înţeles, cu doi ani în urmă, că pe lângă presiuni externe, trebuie şi acţiuni pe intern...”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG