Linkuri accesibilitate

19.03 - Chișinău: Rusia și reglementarea conflictului transnistrean


Un interviu cu Eugen Carpov, adjunct al ministrului de externe, despre șansa negocierilor de soluționare a conflictului.



19 martie2001

Ora Moldovei.

Rusia și reglementarea conflictului transnistrean.

Dan Ionescu: În ciuda schimbărilor, care se produc în prezent la conducerea Republicii Moldova, Federaţia Rusă pare decisă să continue eforturile de mediere în aflarea unei soluţii pentru conflictul din Transnistria. La Chişinău a sosit în această seară o delegaţie rusă, condusă de Boris Pastuhov. Amănunte de la Lina Grâu.

În seara zilei de astăzi, la Chişinău, a sosit o delegaţie a Comisiei de stat a Federaţiei Ruse pentru reglementarea conflitului transnistrean, compusă din vicepreşedintele comisiei, Boris Pastuhov, şi secretarul acesteia, Oleg Mironov. Scopul vizitei este pregătirea reuniunii în problema transnistreană de la Bratislava, Slovacia, cu participarea Chişinăului şi Tiraspolului, precum şi a mediatorilor – Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, reuniune planificată pentru sfârşitul lunii curente.

Reuniunea de la Bratislava a fost deja amânată de trei ori, de fiecare dată din cauza refuzului părţii transnistrene de a participa la discuţii. Un alt scop al acestei deplasări este pregătirea vizitei în Republica Moldova a preşedintelui comisiei Federaţiei Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Evgheni Primakov, care, potrivit oficialilor de la Chişinău, ar putea avea loc după reuniunea de la Bratislava.

Pe parcursul zilei de mîine, membrii comisiei Primakov vor avea întrevederi cu liderii grupurilor parlamentare de la Chişinău, cu preşedintele în exerciţiu, Petru Lucinschi, cu conducerea Misiunii OSCE în Republica Moldova, cu preşedintele comisiei de stat pentru soluţionarea conflictului transnistrean, Vasile Sturza, precum şi cu responsabili din cadrul Ministerului de Externe.

Miercuri cei doi oficiali ruşi vor pleca la Tiraspol, unde vor avea consultări cu conducerea nerecunoscutei republici transnistrene. Obiectivul central al acestor discuţii va fi primul capitol al noului proiect de statut al regiunii transnistrene, care urmează să fie examinat la reuniunea de la Bratislava. În timp ce oficialii din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău declară, că la baza acestui document va sta aşa-numitul proiect Primakov, şeful comisiei de stat pentru reglementarea conflictului trannsnistrean Vasile Sturza, susţine că documentul a fost elaborat de ţările garante, nu doar în baza proiectului Primakov, ci şi a propunerilor Chişinăului şi ale Tiraspolului.

L-am întrebat pe Vasile Sturza, dacă noul proiect de statut va prelua prevederile din proiectul Primakov cu referire la federalizarea Republicii Moldova. Preşedintele Comisiei de stat pentru soluţionarea conflictului transnistrean, ne-a declarat că acest lucru este exclus, chiar dacă unele părţi implicate în negocieri vor insista asupra acestui punct.

Chişinăul va insista asupra respectării prevederilor declaraţiei, semnate la recenta trilaterală de la Harkov de miniştrii de Externe ai Republicii Moldova, Ucrainei şi Federaţiei Ruse, care pune la baza soluţionării conflictului transnistrean principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de ministrul adjunct de Externe, Eugen Carpov.

Acesta a declarat astăzi pentru postul nostru de radio, că ideea Chişinăului este de a merge la Bratislava cu nişte propuneri concrete şi de a trece de la discuţii de ordin general la nişte texte, care ar putea fi puse la baza statutului regiunii transnistrene.

Eugen Carpov
Eugen Carpov:
„A fost elaborat de către partea rusă un proiect de document, aşa-numitul document Primakov, dar acest document a suscitat anumită poziţie controversată, luată de statele care participă la acest mecanism de consultări, prevederi care nu coincid cu viziunile în special ale negociatorilor din Republica Moldova. La baza documentului oricum sunt puse aceleeaşi principii, care au fost discutate din start, deşi reconfirmate în ultimul document, în declaraţia celor trei miniştri de Externe de la Harkov.”

Europa Liberă: De trei ori reuniunea de la Bratislava a fost contramandată din cauza poziţiei părţii transnistrene, care a refuzat într-un fel sau altul să participe la discuţii. În ce măsură credeţi, că acum partea transnistreană va mai fi dispusă să negocieze?

Eugen Carpov:
„În fine, e greu să vă spun exact, dacă va mai fi amânată încă o dată sau nu această rundă de negocieri. Vreau doar să menţionez, că nu este primul caz, când partea transnistreană cautpă diferite motive pentru a evita prezenţa la masa de tratative. Şi cred, că runda de la Bratislava este încă un exemplu, când au fost numite deja mai multe perioade, care de fiecare dată erau contramandate de către experţii transnistreni.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, înseamnă aceasta că Transnistria încearcă să tergiverseze negocierile pe marginea soluţionării definitive a conflictului transnistrean? Şi ar putea asta însemna că o asemenea soluţionare este aproape?

Eugen Carpov:
„Da, eu cred că au existat perioade când Transnistria evitau întâlnirile şi căutau tot felul de pretexte pentru a nu se prezenta la negocieri. Nu-mi dau seama, dacă va continua şi mai departe aceeaşi tactică.”

Europa Liberă: Dar care este motivul? Ce-i determină pe ei să procedeze în felul ăsta?

Eugen Carpov:
„Cred că motivul principal este căutarea unor căi de menţinere a situaţiei, care există în prezent. Orice altă situaţie i-ar deranja foarte mult.”

Opinia exprimată de Eugen Carpov este împărtăşită şi de analiştii publicaţiei transnistrene de opoziţie, Novaia Gazeta, care susţine în ultimul său număr, că soluţionarea definitivă a conflictului nu este în interesul Tiraspolului, care încearcă prin toate mijloacele să amâne discuţiile, în speranţa că Partidul Comuniştilor de la Chişinău va pierde foarte curând din poziţii. Publicaţia susţine că Tiraspolul oficial nu are o strategie de negocieri şi aceasta în virtutea nedorinţei de a semna orice fel de document referitor la statutul regiunii.

Novaia Gazeta explică răceala cu care a primit echipa lui Smirnov victoria comuniştilor prin faptul, că odată cu ascensiunea stângii la Chişinău regimul separatist de la Tiraspol îşi pierde din valoare în ochii Moscovei, urmând să fie lipsită în consecinţă şi de susţinerea acesteia.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG