Linkuri accesibilitate

Japonia: „Vom cînta pentru dvs., pentru noi înșine și pentru cei dragi de acasă”


Sediul Orchestrei Simfonice NHK la Tokyo
Sediul Orchestrei Simfonice NHK la Tokyo

„Noi sîntem muzicieni și, în mod normal, lăsăm muzica să vorbească pentru noi. Dar există momente de tragedie cînd numai cuvintele o pot defini.”



Pretutindeni în lume se fac auzite gînduri și se oferă ajutoare pentru japonezii loviți de catastrofele naturale. Iar lumea muzicală nu face excepție, ba chiar dimpotrivă, așa cum relatează Victor Eskenasy:


„Ne-am luptat cu decizia de a anula sau nu acest turneu. [...] Și am luat hotărîrea să facem efortul și să venim în America, deoarece considerăm că muzica este capabilă să înalțe sufletul și să întărească spiritul. In consecință, vom cînta în seara aceasta pentru dumneavoastră, ca și pentru noi înșine și pentru cei dragi de acasă” - declara joi seară, citat de National Public Radio, la concertul dat la Washington, Naoki Nojima, președintele Orchestrei Simfonice NHK (orchestra, în fapt, a radiodifuziunii), una din formațiile japoneze clasice de vîrf.

Cei 93 de instrumentiști ai orchestrei vor concerta astăzi la Montreal în Canada, iar luni seară la Carnegie Hall, la New York. Impreună cu ei, la turneu participă soprana Dame Kiri Te Kanawa - a cărei țară, Noua Zeelandă este și ea în doliu după cutremurul recent -, și dirijorul André Previn, la a cărui inițiativă orchestra a cîntat joi seară, în final, Aria pe coarda sol de Johann Sebastian Bach, ca un omagiu adus poporului japonez.

Orchestra Simfonică NHK în concert la Washington, beneficiile turneului fiind destinate, în proporție substanțială, ajutorării victimelor catastrofelor din Japonia.

In timp ce muzicienii japonezi decideau, două zile după cutremurul de pămînt, să-și onoreze turneul, 115 muzicieni și personal tehnic ai Orchestrei Festivalului Mai-ului Florentin, aflați la Tokyo, și-au suspendat luni reprezentațiile programate și au fost repatriați noaptea trecută, alți circa 100 de instrumentiști, conduși de Zubin Mehta, continuîndu-și turneul international cu escalele prevăzute în China, Rusia și Ungaria. O decizie similară de a părăsi Japonia au luat și instrumentiștii Orchestrei Flarmonice Cehe, repatriați ieri la Praga.

Repatrierile au loc pe fundalul unei întregi dezbateri etice despre atitudinea discutabilă a occidentalilor în fața situațiilor de criză și în momente cînd artiștii ar trebui să fie printre primii care să-și manifeste solidaritatea cu cei năpăstuiți. Un comentator american nota cu ironie, tot joi, că ambasada italiană de la Tokyo a făcut un test de radioactivitate pe acoperișul clădirii, pentru a se constata că nivelul de iradiere era de trei ori mai scăzut decît cel înregistrat zilnic la... Roma.

Acestea fiind zise, manifestările de solidaritate cu japonezii nu lipsesc în lumea artistică și mediile de informare au difuzat larg mesajele filmate transmise de dirijorii și primii concert maeștri ai Filarmonicii din Berlin și ai celei de la New York, fiecare în ajunul unei serii de concerte de binefacere, ce vor fi difuzate live și pe internet în lumea întreagă.
Sir Simon Rattle, dirijorul Orchestrei Filarmonice din Berlin pronunțind mesajul său


„Noi sîntem muzicieni și, în mod normal, lăsăm muzica să vorbească pentru noi. Dar există momente de tragedie cînd numai cuvintele o pot defini. [...] Sperăm ca în viitorul apropiat să putem face ceva pentru a ajuta în mod concret, dar acum am simțit nevoia să vă trimitem un mesaj cu gîndurile noastre spunîndu-vă că în aceste timpuri grele vă aflați cu toți, profund, în inimile noastre...”, spunea în mesajul său postat pe internet Sir Simon Rattle, dirijorul principal al Filarmonicii din Berlin, iar un mesaj similar formula joi și Alan Gilbert, dirijorul Filarmonicii newyorkeze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG