Linkuri accesibilitate

Undă verde impunerii zonei non-survol în Libia


Consiliul de Securitate ONU la ora votului
Consiliul de Securitate ONU la ora votului

Franţa şi Marea Britanie au început pregătirile de intervenţie cu sprijin din partea ţărilor arabe.


Consiliul de Securitate ONU a dat undă verde unei intervenţii militare internaţionale în conflictul din Libia, autorizând „toate măsurile necesare” pentru a apăra populaţia civilă. Rezoluţia adoptată joi noaptea prevede impunerea zonei de non-survol în ţara nord-africană cu scopul să limiteze capacitatea liderului Muammar Gaddafi de a bombarda forţele opoziţiei. Relatarea corespondentului Europei Libere la Naţiunile Unite, Nikola Krastev este rezumată de Alexandru Eftode:

Rezoluţia numărul 1973 autorizează intervenţia militară internaţională în Libia, dar exclude explicit trimiterea trupelor terestre. Ea a fost aprobată la Consiliul de Securitate ONU cu 10 voturi pentru, 0 împotrivă şi cinci abţineri: Rusia, China, Brazilia, India şi Germania. Cei mai vocali promotori ai rezoluţiei, Marea Britanie şi Franţa, sugerează că sunt deja pregătite să treacă la acţiune.

Ministrul britanic de externe, William Hague a declarat că documentul cere oprirea imediată a focului şi violenţelor.
Hague a mai spus că sintagma „toate măsurile necesare” pentru protejarea civililor folosită în rezoluţie presupune şi apărarea locuitorilor din Benghazi, oraşul estic unde-şi are cartierul general opoziţia şi asupra căruia regimul colonelului Gaddafi ameninţă în ultimele zile şi ore să lanseze o ofensivă hotărâtoare.

La Benghazi, mii de oameni au erupt în strigăte de bucurie în piaţa centrală noaptea trecută, la aflarea ştirii despre rezoluţia Naţiunilor Unite.

Ambasadoarea Susan Rice
Susan Rice, ambasadoarea americană la ONU a spus că documentul votat ieri seara împuterniceşte Comitetul pentru Sancţiuni împotriva Libiei să-i sancţioneze şi pe cei care încalcă embargoul existent, ajutând autorităţile libiene cu arme şi mercenari. Rice a mai spus că noul document interzice toate zborurile internaţionale ale avioanelor de pasageri libiene şi extinde lista oficialilor şi companiilor libiene ale căror active din străinătate sunt îngheţate.

Cele cinci ţări care s-au abţinut, în frunte cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate China şi Rusia şi-au exprimat scepticismul faţă de intervenţia militară străină, dar până la urmă nu şi-au folosit puterea de veto pentru a bloca rezoluţia.

Ambasadorul rus, Vitali Churkin a explicat că Moscova nu este de acord cu prevederea „toate măsurile necesare” din rezoluţie, aşa încât nici nu o blochează, dar nici nu-şi asumă vreo răspundere. Churkin a spus că responsabilitatea pentru consecinţe umanitare inevitabile în cazul folosirii excesive a forţei în Libia va cădea exclusiv pe umerii celor care vor recurge la asemenea acţiuni. „Dacă acest lucru se întâmplă, atunci victime vor fi nu doar civilii din Libia, dar şi interesele de apărare a păcii şi securităţii în întreaga regiune a Africii de Nord şi Orientului Mijlociu”, a spus ambasadorul rus.

Într-o declaraţie difuzată de ministrul german de externe, Guido Westerwelle spune că Germania vede „riscuri considerabile” într-o intervenţie militară în Libia şi că nici un militar german nu va lua parte la asemenea operaţiuni.

Chiar dacă ţările membre ale Consiliului de Securitate ONU nu s-au înţeles în toate, corespondentul Europei Libere Nikola Krastev relatează că din dezbateri a fost clar că regimul Gaddafi nu se bucură de nici un fel de sprijin.

Potrivit relatărilor de presă, Franţa şi Marea Britanie, posibil şi Statele Unite, au început pregătirile de intervenţie cu sprijin din partea ţărilor arabe. Guvernul francez a spus că este gata să treacă la acţiune în decursul câtorva ore.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG