Linkuri accesibilitate

Trei tragedii simultane


Damir Sagolj
Damir Sagolj

Damir Șagolj (fotograf al agenției Reuter): Criza nucleară ar putea transforma situatia din Japonia în cea mai îngrozitoare din istoria noastră.

Damir Şagolj este fotograful şef al agenţiei Reuter pentru Asia de sud est şi se afla în Japonia de săptămâna trecută, de cînd a avut loc cutremurul şi tsunami-ul devastator. Damir este originar din Sarajevo şi într-un interviu în exclusivitate cu colegii noştri de la serviciul balcanic a vorbit despre ceea ce a văzut şi vede în partea de nord est a Japoniei. Fotograful din Sarajevo a fost martorul multor dezastre şi războaie în ultimii 15 ani, dar imaginile de acum din Japonia vorbesc despre trei tragedii deodată.


Damir Şagolj se afla acum in nordestul Japoniei, la 20 de km distanţă de coasta şi 150 de km distanţă de centrala nucleara de la Fukushima. Este partea Japoniei care a fost cel mai grav afectată de valul tsunami.

Damir Şagolj: Totul este complet distrus pe coastă unde a ajuns valul tsunami. Nu e o zona industrială aici, principala industrie fiind cea piscicolă. Totul e făcut praf. O multime de oameni au murit, alţii sunt daţi dispăruţi. În oraşul Otsuchi, unde am fost ieri şi astazi, şi care avea în jur de 17 mii de locuitori, 9 500 sunt dați dispăruţi. Este terifiant. Si sunt multe localităţi la fel ca aceasta. Dacă mergi însă în interiorul ţării situatia este mai bună, pentru ca valurile tsunami nu au lovit cu aceiaşi forţă. Dar viaţa e total paralizată peste tot. Şoselele sunt închise. Nu poţi găsi benzină nicăieri. Pentru mine asta e problema cea mai gravă. In fiecare dimineata ma rog de unii sau de altii sa imi dea ceva benzina sa pot merg dintr-o parte in alta, sa pot să îmi fac meseria. Nu exista mincare. Telefoanele nu funcţionează. Straniu e că merg numai liniile internaţionale.

Damir Şagolj: Stii ce este cel mai interesant este că oamenii nu sunt de loc în panică. Dacă aşa ceva se întimpla în Europa de Sud Vest, în Balcani, ar fi fost o panică nebună. Aici, în aceste zile n-am văzut nici un moment de panică. Nimeni nu ia mincarea altuia, nu vandalizează ruinele magazinelor sau să fure benzină de la maşinile distruse. Nimeni nu plînge, nu ţipă sau înjură. Trebuie să admit că japonezii sunt absolut fascinanţi din punctul acesta de vedere. I-am văzut emoţionaţi numai în doua momente, dar erau cu totul speciale.

Damir Şagoli le-a spus colegilor nostri de la serviciul balcanic că încă nu au ajuns în zona afectată de tsunami şi de cutremur organizaţiile umanitare. Este numai Crucea Roşie Japoneză care acordă ajutor medical. Fotograful agenţiei Reuters a fost întrebat daca exista planuri de evacuare a populaţiei daca la centrala de la Fukushima s-ar întîmpla o catastrofă ?

Damir Şagolj: Ştiu ce se întimplă la Fukushima aşa cum ştiu toţi cei care se uita la CNN. Informaţii vin numai de la autorităţi. Jurnalistii nu pot merge acolo şi să relateze , aşa că eu ştiu tot atît de mult cît ştiu toti cei ce urmăresc ştirile. Imi fac propriile socoteli. Mă iau după vînt. Ieri bătea spre Tokio şi astăzi către coastă. Nu ştim ce se va întîmpla mîine şi nici ce va fi cu reactorul. E foarte greu de comunicat. Aproape imposibil. Ce pot să fac e să sun din 45 de minute în 45 de minute la cei care ştiu cîte ceva şi să îmi dea informaţii. Nu ştiu dacă exista planuri de evacuare. Dar chiar daca ar exista, Japonia este o ţara extrem de populată - 129 de milioane de locuitori- şi e foarte greu să organizezi o evacuare. Pina acum au fost evacuaţi doar cei ce locuiau pe o raza de 30 de km de Fukushima. Ar trebui să fie vorba de 240 de mii de oameni. Imaginati-vă ce-ar fi ca sa evacuezi oameni de pe 100 de km. Eu n-am auzit de astfel de planuri, dar daca ar trebui evacuaţi oamenii, ar fi haos. Mai ales ca porturile sunt distruse şi oamenii n-ar putea fi evacuati cu ambarcaţiuni. Asa că dacă ar fi să se întimple cel mai groaznic scenariu cu centrala nucleară, ar fi într-adevar oribil.

In ultimii 20 de ani Damir Şagoli a făcut fotografii în timpul războialeor din Balcani, a fost la Cernobîl. Este situaţia de acum din Japonia similară cu ce a mai văzut şi documentat in aceşti ani ?

Damir Şagolj: Nu ştiu dacă e sau nu cea mai complicată situaţie. Am fost în ţări unde au murit încă mai multi oameni. Am lucrat în zone unde efortul de reconstrucţie a durat mai mult decit va dura aici, in Japonia. Cred ca aici lucrurile se vor reface mult mai repede. Dar este o tragedie complexă şi stranie – combinaţia a trei tragedii deodată. Cernobîlul a fost o greşeală umană. Războialele au fost tot făcute de oameni impotriva lor înşişi. Ce se întimplă aici poate fi comparat cu tsunami-ul din Indonezia, Tailanda, India si Sri Lanka, din 2004 cînd peste 250 de mii de oameni au murit şi sunt zone care nu îşi vor mai reveni niciodată. Criza nucleară ar putea transforma situatia de aici în cea mai ingrozitoare din istoria noastră. Vieţile oamenilor nu mai pot fi aduse înapoi de nimeni, niciodată. În termeni de reconstrucţie, Japonia îşi va reveni mult mai repede decît unele ţări care au trecut prin războaie.
XS
SM
MD
LG