Linkuri accesibilitate

Moldova confruntată cu o îmbătrînire rapidă a populației


Fenomenul se datorează ratei extrem de joase a natalității care este în parte urmarea migrației populației în vîrstă reproductivă.

Un expert maltez, Joseph Troisi se află la Chişinău pentru a sugera guvernului soluţii la probleme care apar de obicei într-o societate cu o populaţie îmbătrânită. Printre recomandările principale făcute de directorul institutului pentru îmbătrânire din Malta este aceea ca oamenii în etate să nu fie daţi la o parte, ci să fie incluşi activ în proiectele de modernizare a Moldovei.

Republica Moldova, ca şi întreaga Europă de altfel, se confruntă cu ceea ce experţii numesc fenomenul îmbătrînirii populaţiei, adică o creştere în număr şi în proporţie a persoanelor în etate. Caracteristic pentru Moldova însă este că îmbătrînirea populaţiei are loc cu paşi mult mai rapizi decît în alte ţări, avînd practic cea mai joasă rată a natalităţii în lume, de doar 1,3, după cum arată raportul ONU. Şi dacă alte ţări, pe lîngă faptul că au o economie mai puternică au luat şi măsuri deja, încurajînd de exemplu natalitatea, în RM situaţia este mai dramatică, crede expertul maltez Joseph Troisi care asistă guvernul de la Chişinău în aprobarea de politici demografice.

Ce ar fi de făcut? Directorul Institutului ONU pentru îmbătrînire din Malta consideră că autorităţile trebuie să înceapă cu crearea unui centru naţional de demografie care să studieze amănunţit fenomenul şi chiar a unui consiliu al persoanelor în vîrstă pentru a atrage această categorie la luarea deciziilor la toate nivelele.

RM va avea aproape 800 000 de pensionari în următorii 5 ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct


Joseph Troisi: „Trebuie să punem accentul, şi trebuie să avem curajul s-o facem, pe dimensiunea de dezvoltare şi nu pe cea umanitară exclusiv. Trebuie să oferim abilităţi persoanelor. Şi ce înseamnă această dimensiune de dezvoltare? Înseamnă că persoanele în etate trebuie să fie participanţi deplini în procesele de dezvoltare ale ţării. Şi doar după asta ei pot să participe şi la obţinerea beneficiilor. Trebuie să scăpăm întîi de mentalitatea comunistă conform căreia statul trebuie să ne asigure totul ”.

Şi, în acelaşi timp, recomandă Joseph Troisi, guvernul trebuie să persevereze în a-şi dezvolta economia pentru a putea asigura o viaţă decentă persoanelor care au depăşit vîrsta de 60 de ani.

Această categorie de persoane în RM are puţine oportunităţi de angajare, constată expertul, şi nu beneficiază de protecţie socială şi servicii de asistenţă medicală pe potrivă

O altă provocare, nu mai puţin importantă, care stă în faţa autorităţilor moldovene este aducerea populaţiei cu capacitate reproductivă acasă sau cel puţin oprirea exodului acestei categorii, mai sugerează expertul maltez în probleme de îmbătrînire a populaţiei.

Potrivit unor studii, în următorii 5 ani, RM va avea aproape 800 000 de pensionari, ceea ce ar consitui aproximativ 1/3 din populaţie. Iar specialiştii susţin că astăzi pentru întreţinerea unui pensionar lucrează aproximativ 1 singur angajat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG