Linkuri accesibilitate

Cantina socială a Fundației Regina Pacis


Nevoiașii vor putea lua prînzul gratuit la cantină dacă ancheta socială va stabili că nu se descurcă de sine stătători.

In faţa cantinei am gasit cel puţin 100 de bătrâni, mulţi din ei cârje, care se inghesuiau in asteptarea prinzului. Am cunoscut-o acolo pe Zina Melnic, o femeie de 70 de ani.

Zina Melnic: “Nu ne ajunge salariul. În colhoz am ramas fara un picior, dar apoi mi s-a micsorat din penise. Asta pe vremea lui Voronin, el a dat prikaz. Duceam ingrăşăminte pe deal, mergeam cu masina prin sat, si am cazut. Colhozul pină in 2000 mi-a dat bani.”

O altă bătrână, Feodora Lepădatu spune ca locul ales pentru cantina este cam incomod, pentru ca in fiecare zi trebuie sa cheltuie câte 8 lei pentru drum.

Feodora Lepădatu: „E de dorit sa ne dea bani ca sa ne putem intretinea acasa fiecare, sa ne cumparam mincare de la magazinele de linga casa. Dar preturile sunt mari, varza e 14 lei, de exemplu. Nu mai spun cât costă medicamentele, chiria, caldura.”

Soţ şi soţie, Victori şi Vera au venit la Cantina Socială gata să primească orice fel de ajutor.

Vera: “El nu lucreaza ca el nu gaseste de lucru. Nu are cu ce trăi.”

Victor: „Multumim pentru mâncare. Italienii au grijă de noi, o bucatica de paine avem de la ei.”

Europa Liberă: Ultima data când aţi mâncat tort?

Victor: „În septembrie.”

Directorul Fundatiei italiene Regina Pacis Ilie Zabica, a spus ca prinzul pe care il vor primi beneficiarii contine felul 1, felul 2 si o pâine întreagă.

Ilie Zabica: “Felul 1 este de obicei este supa, borş sau zeamă. Felul 2 este un terci si paste fainoase fierte cu peşte, carne sau ou. In fiecare zi se dă anumit adaos la felul 2. Ei vin cu borcanele de acasa, si iau mâncare si pentru cei de acasa, nu mănâncă la cantină decât dacă nu au casă.”

Ilie Zabica a mai spus ca fiecare nevoiaş care vrea sa ia prinzul gratuit la Cantina Socială trebuie sa scrie o cerere, iar unul din departamentele Fundatiei Regina Pacis va întocmi o aşa-numita ancheta sociala si va decide daca solicitantul intr-adevăr nu se descurcă de sine-stătător. Cantina poate hrani circa 400 de persoane, pentru care va cheltui zilnic 7000 de lei. Bani ajunsi la fundatia italiana din donatii, inclusiv din Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG