Linkuri accesibilitate

Statele Unite ezită să acționeze în criza libiană


Gaddafi cu Nicolas Sarkozy, președintele Franței, la Tripoli în 2007

Statele Unite preferă să încerce să obțină, la ONU, o acțiune multilaterală, vizînd crearea unei zone de non-survol.


Daca nu va fi oprit, Muammar Gadhafi pare sa restabileasca controlul asupra tarii pe care o conduce cu mina de fier de patru decenii. De ce nu intervine comunitatea internationala? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Presedintele Obama i-a cerut lui Gaddafi sa plece de la putere. Dar de atunci incoace, nu doar ca liderul de la Tripoli nu o face, dar fortele sale pun pe fuga pe insurgenti. Si Statele Unite ezita sa intervina. De ce? Experti din capitala americana cred ca Washingtonul de teme ca o interventie ar face America si mai putin agreata in regiune si ar putea slabi coalitia internationala impotriva Iranului.

Jerry Seib de la Wall Street Journal scrie ca Washingtonul se teme ca o interventie ar veni in sprijinul alegatiilor iraniene ca Statele Unite se amesteca in Orientul Mijlociu si ca urmaresc sa puna mina pe rezervele de petrol. Retorica iraniana arata ca insurgentii ar fi de fapt pioni in incercarea Washingtonului de a domina regiunea. In conditiile in care Iranul are posibilitatea de a agita comunitati siite in tari cum este Bahrein - intrebarea care se pune la Washington, arata articolul, este ce rol au tulburarile din Orientul Mijlociu in jocul de interese al Teheranului.

Pe de o parte, Iranul ii sprijina pe rebelii din Libia, dar, pe de alta, incearca sa impiedice Occidentul sa intervina. Fostul ambasador american la NATO, Robert Hunter crede ca o zona de non-survol in Libia nu este atit de greu de creat. Dar in ciuda acestui fapt si acordului Ligii Arabe, apelurilor Frantei si altor tari occidentale, anumiti aliati NATO nu doresc sa se actioneze. Atit Turcia cit si Germania au rezerve - Turcia din cauza precedentului irakian, si Berlinul, pe fondul rezervelor sale generale cind vine vorba despre folosirea fortei.

Surse arata ca, din ratiuni complexe, presedintele Obama nu este nici el convins sa intervina. Statele Unite prefera sa incerce sa obtina, la ONU, o actiune multilaterala, vizind crearea unei zone de non survol. Cauza unei actiuni unilaterale americane nu este ajutata nici de faptul ca liderul republican din Comisia Senatoriala pentru Relatii Internationale, Richard Lugar este si el sceptic. El nu crede ca e in interesul de securitate al Statelor Unite sa impuna zona de non-survol.
XS
SM
MD
LG