Linkuri accesibilitate

„Mi-e frică pentru că îmi amintesc de Cernobâl”


Centrala atomică Leningrad, una din cele mai expuse accidentelor din lume
Centrala atomică Leningrad, una din cele mai expuse accidentelor din lume

Ministerul rus al situaţiilor excepţionale se străduieşte să liniştească temerile că particulele periculoase de la centrala nucleară Fukushima ar fi purtate de vânt în direcţia Rusiei.




Accidentul nuclear din Japonia a stârnit teamă peste tot în lume. Cu atât mai îngrijoraţi sunt cei mai apropiaţi vecini ai ahipelagului nipon, ruşii din extremul Orient. O relatare a departamentului rusesc al Europei Libere este sintetizată de Mircea Ţicudean
.

În ciuda asigurărilor autorităţilor că n-au de ce să se teamă, ruşii de pe coasta Pacificului cumpără mari cantităţi de iod, vin roşu, votdcă şi alge de mare – toate considerate de ajutor împotriva efectelor radiaţiei. Savanţii nu sunt cu totul de acord cu asemenea remedii, şi cu atât mai puţin cu aşa-numitele costume de protecţie cu plumb, confecţionate şi vândute pe bani buni de întreprinzătorii locali.

Un om din Yujno-Sahalinsk a spus serviciului rusesc al Europei Libere că dezastrul nipon îi trezeşte amintiri neliniştitoare. „Mi-e frică pentru că îmi amintesc de Cernobâl, spune rusul. Eram în regiune când s-a întâmplat catastrofa”.

Mulţi ruşi îşi amintesc cu ce întârziere şi cât de incomplet au informat sovieticii despre dezastrul de la care se împlinesc 25 de ani, şi se tem că nici de data asta nu li se spune totul. O femeie din Yujno-Sahalinsk ne-a spus că nu se teme din cale afară, dar ar vrea din tot sufletul ca oamenii să fie informaţi corect, să li se spună adevărul şi să fie preveniţi asupra consecinţelor.

Între timp, ministerul rusesc al situaţiilor excepţionale se străduieşte să liniştească temerile că particulele periculoase de la centrala nucleară Fukushima ar fi purtate de vânt în direcţia Rusiei. Tatiana Iuhmanova, purtătoare de cuvânt a ministerului din Petropavlovsk Kamceatskyi, insistă că nivelul radiaţiei rămâne în limite normale şi cere locuitorilor să nu intre în panică. Iuhmanova a spus că deocamdată nu există nici un risc ca radiaţia să ajungă pe teritorul rusesc şi a cerut cetăţenilor să nu răspândească zvonuri alarmante.
Ministerul rusesc al situaţiilor excepţionale spune că primeşte date noi despre nivelul radiaţiei odată la două ore şi cere locuitorilor să nu se bazeze pe informaţii din surse nedemne de încredere.

Iar comandanţii militari ruşi din zona Pacificului spun că dacă va fi cazul, dar deocamdată nu este cazul, sunt gata să evacueze locuitorii din insulele Kurile, aflate în nordul arhipelagului nipon.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG