Linkuri accesibilitate

Tot ce vreți să știți despre impozite și reforma sistemului fiscal


Gheorghe Cojocaru: „cum a spus Adam Smith, pentru cei care le plătesc impozitele reprezintă un simbol al libertăţii, nu al robiei.”


În mai puţin de două săptămâni expiră data limită de depunere a declaraţiei privind impozitul pe venit - 31 martie. Contribuabilul este aşteptat de o instituţie care în multe ţări este simbolul spaimei contribuabililor. Cum este în R. Moldova şi ce strategii pregăteşte fiscul pentru a realiza o reformă conţinută în proiectul politicilor bugetar-fiscale din acest an - în discuţia cu invitatul emisiunii din această dimineaţă - domnul Gheorghe Cojocaru, adjunct de director la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.


Interviul matinal EL: despre impozite cu Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:44 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Cojocaru, ca să clarificăm lucrurile de la bun început, v-aş ruga să explicaţi cât mai laconic cu putinţă şi cât mai pe înţelesul ascultătorilor - de ce este nevoie ca ei să se prezinte cel puţin o dată pe an la fisc şi să-şi declare veniturile?

Directorul adjunct Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru:
De la bun început aş dori să vă mulţumesc pentru ocazia de a putea dialoga la o temă atât de importantă cum este contribuţia fiecăruia dintre noi ca cetăţeni la cheltuielile publice. Discuţiile cu privire la impozite nu sunt dintre cele mai plăcute, totuşi dat fiind faptul că impozitele sunt unii din naşii statului, ele sunt inevitabile. Iar după cum a spus Adam Smith, pentru cei care le plătesc impozitele reprezintă un simbol al libertăţii, nu al robiei.

Întrebarea pe care aţi formulat-o parvine şi în adresa noastră. Esenţa constă în faptul că principiul de bază care stă la impozitarea veniturilor este un principiu bazat pe veniturile globale. Deci, pe parcursul anului, patronii reţin din veniturile noastre salariale un impozit care putem să-l numim ca un impozit în rate, iar la finele anului declarând aceste venituri şi calculând impozitul, noi putem aprecia suma care urmează a fi plătită suplimentar, sau care urmează a fi dimpotrivă restituită de la buget, fiind reţinută în proporţie mai mare pe parcursul anului.

Europa Liberă: Adică dacă suma este mai mică, impozitul este mai mic, iar dacă suma veniturilor devine mai mare, şi impozitul pe care trebuie să-l plătim e un pic mai mare?

Gheorghe Cojocaru:
Da, într-adevăr. Dar să vă dau un exemplu foarte simplu – un cetăţean a lucrat pe parcursul anului doar 9 luni, restul lunilor nu a fost antrenat în câmpul muncii. Evident i s-au reţinut impozite. Depunând declaraţia, dumnealui răsfrânge acţiunea scutirii personale nu numai pe 9 luni, da pe tot parcursul anului şi prin urmare el va solicita ca statul să-i restituie suma reţinută în plus.

Europa Liberă: Şi ce i se poate întâmpla celui ce nu a depus o declaraţie?

Gheorghe Cojocaru:
Pentru persoanele care nu depun declaraţia, atât codul fiscal, cât şi codul contravenţional prevănd unele măsuri de constrângere. Măsurile sunt în formă de amendă de la 250 de salarii minime până la 400. Noi însă mizăm mult şi orice sistem fiscal eficient este bazat nu pe pârghii de constrângere, pe pârghii administrative, dar pe o conformare voluntară a contribuabililor.

Europa Liberă: De ce statul nu poate urmări toate cheltuielile unei persoane este oarecum de înţeles. Dar nu s-a inventat oare încă nicăieri în lume un sistem mai mult sau mai puţin automatizat prin care să fie urmărite veniturile contribuabililor fără ca să fie necesară această declaraţie voluntară la fisc? Sau poate se ţintesc tocmai veniturile nereflectate în contabilităţi, adică care pot fi ascunse de către contribuabili?

Gheorghe Cojocaru:
Codul fiscal prevede acum că orice patron eliberează după expitrarea anului fiscal informaţii despre sumele plătite şi impozitele reţinute. Aceste informaţii sunt transmise şi la Inspectoratul fiscal. Noi avem un sistem informaţional, ce-i drept încă nu este atât de dezvoltat cum am dori noi, însă pe parcursul a câtorva luni noi prelucrăm toate aceste date ca până la urmă să vedem totuşi care sunt veniturile fiecărui cetăţean. În perspectivă, avem în gând ca contribuabilului să-i înmânăm o asemenea listă de venituri, ca dumnealui la rândul său să o verifice şi dacă este de acord cu sumele indicate, doar să semneze declaraţa şi să o remită înapoi la Inspectoratul Fiscal.

Europa Liberă: Când credeţi că am putea să avem un asemenea sistem?

Gheorghe Cojocaru:
Noi anul acesta am elaborat un plan de dezvoltare strategică a serviciului fiscal pe care ţinem să-l implementăm până în 2015.

Europa Liberă: Dar de ce, domnule Cojocaru, în alte părţi ale lumii contribuabilul îşi poate onora această obligaţie fără a-şi părăsi biroul, locuinţa, pe Internet adică, iar în R. Moldova nu este posibil? Din câte înţeleg, e posibil să completezi declaraţia, să efectuezi calculele, dar oricum trebuie să mergi pe la fisc ulterior.

Gheorghe Cojocaru:
Noi deja avem această posibilitate. Pot să vă spun chiar că acuma, la moment ieri am contactat întreprinderea de stat „Fiscservinform” care administrează procesul electronic de declarare, am fost informat că peste 1500 de persoane au obţinut semnătura digitală care pentru persoanele fizice vreau să accentuez în special se obţine gratuit, iar anul trecut declaraţiile în mod electronic deja au fost prezentate de în jur de 3 mii de cetăţeni.

Europa Liberă: Este o măsură mai mult de comoditate pentru cetăţeni sau şi de eliminare a evaziunii fiscale.

Gheorghe Cojocaru:
În primul rând, contribuabilul este scutit de necesitatea de a se deplasa la fisc, a sta în cozi şi a pierde timpul. Este foarte comod, în acelaşi timp şi fiscul are o posibilitate de a prelucra aceste informaţii în mod foarte operativ.

Europa Liberă: Dle Cojocaru, din câte s-a anunţat, tot ca o măsură de combatere a evaziunii fiscale, în acest an pentru prima dată fiscul se va uita nu numai la venituri, dar şi la cheltuielile cetăţenilor, dacă proiectul politicilor bugetar-fiscale pentru acest an va fi adoptat şi de legislativ în varianta avizată de guvern, fiind vorba despre aşa-zisa impozitare indirectă. Vă rog să explicaţi de ce este necesară această inovaţie?

Gheorghe Cojocaru:
În primul rând vreau să menţionez că ceea ce dv. aţi numit de fapt nu este o impozitare indirectă, dar este evaluarea obligaţiilor fiscale prin metode indirecte. Şi de fapt nu este o inovaţie chiar şi pentru R. Moldova, deoarece actualmente există articolul 225 din Codul Fiscal care prevede această modalitate de apreciere a veniturilor spre impozitare, dar ea se răsfrânge doar asupra agenţilor economici, adică asupra persoanelor juridice. În proiectul de modificare a codului fiscal într-adevar pentru anul viitor se prevede extinderea aplicării acestui articol şi asupra veniturilor cetăţenilor. Metodele indirecte sunt bazate pe mai multe forme şi aplicaţii, aş spune eu aşa, una dintre acestea ar fi compararea cheltuielilor cu veniturile.

Nu se pune în sarcină ca absolut toţi cetăţenii să fie verificaţi asupra corespunderii veniturilor cu cheltuielile, dar deja o analiză denotă că sunt unii cetăţeni nu depun cu anii declaraţiile, dar analizând cheltuielile vedem că ele cel puţin pun un semn de întrebare: de unde sunt veniturile şi dacă au fost impozate.

Europa Liberă: Dar nu ar fi necesar în acest caz un fel de punct de reper, nu ar fi nevoie de un recensământ al averilor, ca să aveţi un grad de comparaţie. De exemplu dacă anul acesta cetăţeanul a cheltuit o anumită sumă, destul de mare faţă de veniturile sale, scuza ar putea fi că aceşti bani au fost câştigaţi anul trecut. Şi atunci cum stabiliţi de unde provin acesti bani?

Gheorghe Cojocaru:
În cazul în care Parlamentul va aproba acest proiect de lege, apoi urmează ca guvernul să aprobe un regulament, toate detaliile, inclusiv întrebarea pe care aţi pus-o dv. urmează să fie stabilită prin acest regulament, astfel încât principiul echităţii şi tratării univoce a contribuabilului să fie respectat.

Europa Liberă: Dle Cojocaru, vă mulţumim. Să vedem cum vor proceda legislatorii, pentru că cel puţin reprezentanţii unui grup parlamentar s-au pronunţat împotriva acestei noi măsuri.
XS
SM
MD
LG