Linkuri accesibilitate

PCRM nu publică numele candidaților pentru primăriile Chișinău și Bălți


Igor Dodon și Vladimir Voronin
Igor Dodon și Vladimir Voronin

Presa relatează că la şedinţa biroului politic al PCRM cadidaţii au fost selectaţi, iar Igor Dodon va candida probabil la primăria Chișinău.

Partidul comuniştilor a decis să nu facă deocamdată publice numele candidaţilor pe care vor miza în apropiatele alegeri locale. La încheierea unei şedinţe a biroului politic al partidului consacrată acestei chestiuni, diferiţi reprezentanţi ai PCRM au motivat în mod diferit această decizie.

Unul dintre fruntaţii partidului, Mark Tkaciuk a spus bunăoară că numele candidaţilor, inclusiv pentru primăria Chişinăului şi a celei din Bălţi, vor fi făcute publice doar atunci când va fi anunţată data scrutinului. La rândul său, Igor Dodon a afirmat că partidul său încă nu s-a hotărât, o decizie urmând să fie luată la plenara partidului programată pentru sfârşitul acestei luni. Şi doar Eduard Muşuc a lăsat de înţeles că există o listă întreagă de potenţiali candidaţi pentru fotoliul de primar al capitalei, în care pe lângă numele său figurează şi cele ale lui Igor Dodon, Violeta Ivanov si Iurie Muntean.

Cine vorbește de amînarea alegerilor locale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Presa a scris însă că în urma şedinţei de astăzi a biroului politic al PCRM cadidaţii au şi fost selectaţi, iar cel mai probabil candidat la funcţia de primar al capitalei ar fi deputatul Igor Dodon. Printre speculaţiile legate de acest nume au figurat unele care îl arătau pe fostul ministru al economiei drept favorit al organizaţiilor primare de comunişti din Chişinău, dar dezagreat de Mark Tkaciuk şi apropiaţii lui din partid.

Dar de ce comuniştii nu şi-ar face public candidatul pentru primaria capitalei dacă acesta a fost desmenat, aşa cum se speculează în presă? Deputatul comunist Sergiu Sârbu a oferit Europei Libere următoarea explicaţie: “Noi nu ştim când vor fi alegeri locale. Logic ar trebui să le avem la 5 iunie, dar am auzit voci că ar putea fi amânate până în septembrie. Iar dacă vor fi amânate, n-are nici un rost să facem public numele candidatului atât de devreme. Se pot schimba multe lucruri timp de jumătate de an. Şi apoi jumătate de an să se verse muldărie asupra candidatului. Noi doar ştim cum se fac la noi campanile electorale. Este de observat că înafară de PL, nimeni nu şi-a anunţat candidatul. Nu suntem o excepţie. ”

Reprezentanţii coaliţiei de guvernământ neagă varianta unor alegeri locale generale amânate pentru toamna curentă. Totuşi, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan afirmă că legea nu conţine în mod expres vreo prevedere care i-ar putea strâmtora pe legislatorii să organizeze alegeri nu mai târziu de luna iunie, când expira mandatul actualilor primari. “Ipotetic, ar putea să se întâmple şi în toamnă”, admite Iurie Ciocan.
Previous Next

XS
SM
MD
LG