Linkuri accesibilitate

Conservatori susțin că America devine prea… europeană - slabă și lipsită de credință.


In pragul alegerilor de anul viitor, candidati si politicieni din Statele Unite sustin ideea declinului Americii. Cu ce argumente este promovata aceasta idee- e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Aceasta idee a declinului Americii nu este noua. Dar ea este reluata si accentuata de republicani, de cind la conducerea tarii se afla Barack Obama. In alegerile pentru Congres, victoria republicana a fost obtinuta gratie energiei, adusa de miscarea Tea Party, care are o singura miza majora: reducerea dimensiunilor statului si a datoriei publice. Pentru prezidentiale se pare ca un alt arsenal este in pregatire, care incorporeaza mesajul Tea Party, dar readuce teme dragi conservatorilor, cum sint avorturile, valorile morale, homosexualii, si forta militara, in sustinerea ideii ca Statele Unite sint in declin si ca o schimbare e absolut necesara.

Conservatori sustin ca America devine prea… europeană - slaba si lipsita de credinta - sub conducerea unui presedinte care, intentionat sau din propria slabiciune, accelereaza acest proces. „Pe plan economic nu mai sintem ce am fost si ne supraexpunem pe arena internationala” – este de parere Thomas Eller, avocat, care a luat parte de curind la o intilnire electorala in statul Iowa. „Este un moment dificil. Nu putem sa ne continuam alunecarea” - a mai spus el. Aceasta retorica este prezenta si in discusurile unor potentiali candidati republicani la presedintie.

De la favorita miscarii Tea Party, deputata Michele Bachmann pina la candidatul sistemului, Mitt Romney, acestia incearca sa raspunda temerilor bazei lor electorale. „Nu exista nici o indoiala in mintile americanilor ca ne vom continua parcursul ca o natiune mareata si exceptionala”—a spus Bachman, avertizind in legatura cu pericolul unui „declin programat”. Romney raspunde si el aceleiasi teme cu noua sa carte, „Nici o scuza: Cazul Maretiei Americii”.

Fostul guvernator republican de Massachusets, Tim Pawlenty adauga o formulare dibace la aceasi tema spunind, „Doar pentru ca am urmat Grecia in materie de democratie, nu trebuie sa o urmam si in faliment”. La aceasi reuniune, omul de afaceri Herman Cain a spus, „Statele Unite ale Americii nu vor deveni Statele Unite ale Europei”. Baza conservatoare este foarte sceptica cu privire la Obama. O parte a acestei baze nu doar ca il contesta politic pe Obama dar considera presedintia sa nelegitima. Aceasta si altele sint teme de care experti politici republicani se tem, pentru ca orice extrema este pedepsita de electorat, la urne.
XS
SM
MD
LG