Linkuri accesibilitate

15.03 - Chișinău: Prima ședință a grupului parlamentar comunist


Victor Stepaniuc în 2010
Victor Stepaniuc în 2010

Vladimir Voronin: „Am ales preşedintele fracţiunii; unanim a fost ales Victor Stepaniuc.”



15 martie 2001

Ora Moldovei.

Prima ședință a grupului parlamentar comunist.

Dan Ionescu: Fracţiunea majoritară a comuniştilor, formată din 71 de deputaţi, va fi condusă de către numărul trei în ierarhia partidului, Victor Stepaniuc. Despre deciziile, luate la prima şedinţă a grupului parlamentar comunist, vă informează Sergiu Praporşcic.

Grupul parlamentar al comuniştilor, care deţine 71 din 101 de mandate, s-a întrunit astăzi în prima sa şedinţă, la care l-a ales pe Victor Stepaniuc în funcţia de preşedinte al fracţiunii comuniste. Liderul comunist, Vladimir Voronin, a declarat presei după şedinţă, că deputaţii comunişti au discutat despre priorităţile în prima lună de lucru a Parlamentului.

Vladimir Voronin: „Am ales preşedintele fracţiunii. Unanim a fost ales Victor Stepaniuc. Am discutat problema, referitor la repartizarea deputaţilor pe sectoare în plasa teritorială a Republicii. Am discutat problema referitor la probleme organizatorice, legate cu prima şedinţă a Parlamentului, pe data de 20 martie. Şi am discutat şi alte probleme organizatorice, legate de cu cât mai repede să înceapă activitatea fiecare deputat în noul Parlament, adică să fie pregătiţi deputaţii pentru şedinţe. Da, şi ordinea proiectelor de legi, care trebuie precăutate în primul rând în luna aprilie. Au fost discutate aceste probleme.”

Vladimir Voronin a spus, că deputaţii comunişti nu au decis deocamdată pe cine vor propune la funcţiile de preşedinte al Parlamentului şi de vicepreşedinţi. Potrivit unor surse bine informate din cadrul Partidului Comuniştilor, la această funcţie pretind patru membri ai PCRM, dintre care doi ar avea cele mai mari şanse. Secretarul doi al comitetului central, Andrei Neguţă, şi noul preşedinte al grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc.

Unii observatori consideră, că numirea lui Stepaniuc în funcţia de preşedinte al grupului parlamentar ar însemna, că acesta a fost scos din cursa pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că Andrei Neguţă ar fi în prezent candidatul cu şansele cele mai mari. Potrivit aceloraşi surse, la această funcţie ar mai concura Ivan Calin şi fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Vadim Mişin. Liderul comunist, Vladimir Voronin, pe care plenara PCRM l-a propus la funcţia de preşedinte al Republicii, a refuzat să se refere la candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Legislativului şi pentru cea de prim-ministru. El a precizat doar, că la 4 aprilie urmează să fie confirmat preşedintele Republicii, iar la 10 aprilie primul ministru.

Vladimir Voronin: „Pe data de 20 - prima şedinţă a Parlamentului. Conform Legii despre alegerea preşedintelui ţării, trebuiesc 15 zile din data când se înseamnă această zi. Înseamnă că pe data de 4 aprilie o să fie ales preşedintele ţării, pe data de 7 aprilie o să aibă loc inaugurarea, procesul de inaugurare. Şi pe urmă imediat, pe data de 10, marţi, preşedintele nou ales o să propună candidatura primului ministru.”

Vladimir Voronin a spus, că deocamdată nu este clar cine va deţine funcţia de prim secretar al comitetului central, după alegerea sa în fruntea statului. Problema aceasta urmează să fie soluţionată la cel de-al patrulea congres al partidului, care va avea loc la 21-22 aprilie.

În final să precizăm, că doi deputaţi pe listele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov, au depus o sesizare la Curtea Constituţională, în care solicită să se explice, dacă şeful statului poate fi şi preşedintele unei formaţiuni politice. Potrivit celor doi deputaţi creştin-democraţi, Vladimir Voronin ar trebui să renunţe la funcţia de prim secretar al comitetului central, dacă va fi confirmat în postul de preşedinte al Republicii, deoarece el urmează să reprezinte toată societatea.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG