Linkuri accesibilitate

Ce se întîmplă dacă Gaddafi cîștigă?


Forțe ale opoziției libiene la Ajdabiya
Forțe ale opoziției libiene la Ajdabiya

Președintele Obama: „Vom contacta opoziția, în cooperare cu comunitatea internationala, pentru a încerca să atingem obiectivul înlăturării lui Gaddafi de la putere”.


Cutremurul devastator din Japonia a avut darul de a inlocui pe primele pagini ale ziarelor, situatia din Libia. Ce se intimpla daca Gaddafi cistiga? – este intrebarea pusa in „Washington Post”, de un comentariu, la care se va referi in continuare, corespondentul Europei Libere la Washignton, Valeriu Sela.

Situatia de pe teren se modifica cu fiecare zi ce trece in favorea fortelor colonelului Muammar Gaddafi, care se apropie de centrul insurgentilor, orasul Benghazi. Intrebarea care se pune, din perspectiva occidentiala, este daca o victorie a lui Gaddafi conteaza sau nu. Marc Thiessen, autorul articolului din Washington Post, crede ca da. El arata ca unii experti considera ca o implicare a Americii in Libia ar fi o aventura umanitara, fara suport strategic. Autorul incearca sa contracareze acest argument.

El crede ca, in primul rind, Muammar Gaddafi care va supravietui aceasta criza nu va fi cel de dupa 2003, inclinat sa faca concesii Occidentului, ci varianta mai veche, care incerca sa obtina arme de distrugere in masa si sprijinea terorismul international. Gaddafi inca are stocuri de agenti chimici, care ar fi urmat sa fie distrusi, dar care pot fi folositi pentru constructia de arme, care pot incapea pe miinile teroristilor. Este probabil, crede Marc Thiessen, ca victoria lui Gaddafi nu va fi una decisiva, cu riscul ca elemente insurgente, care nu au primit sprijin occidental, sa fie atrase de organizatii precum Al Qaeda si intreaga regiune sa devina un tarim al faradelegii, asa cum s-a mai intimplat si in alte tari, dupa un razboi civil.

Daca Gaddafi supravietuieste, in ciuda apelurilor presedintelui Obama, aceasta va fi interpretat, in regiune, ca America e slaba si nu isi mai permite sa intervina militar, dupa experientele din Irak si Afganistan. In plus, daca colonelul Gaddafi are cistig de cauza, acesta ar putea fi-cel putin pentru moment—sfirsitul miscarilor pro-democratie, care au cuprins lumea araba, incepind cu Tunisia si continuind in Egipt, Bahrain si Kuweit.

Unul dintre consilierii presedintelui Obama, James Clapper a spus acum citeva zile ca regimul libian are sanse sa cistige pentru ca este mai bine inarmat decit insurgentii. Marc Thiessen crede ca aceasta problema poate fi rezolvata fara ca trupe americane sa fie trimise sa lupte, prin inarmarea si pregatirea insurgentilor libieni. Asa s-a procedat cu fortele sandiniste in Nicaragua, cu mujahedinii afgani care au luptat in anii ʼ80 impotriva Uniunii Sovietice – in ambele parti nefiind trimise forte americane. Dupa ce Clapper a prezis victoria lui Gaddafi, presedintele Obama a spus, „Vreau sa fiu bine inteles. Vom contacta opozitia, in cooperare cu comunitatea internationala, pentru a incerca sa atingem obiectivul inlaturarii lui Gaddafi de la putere”.

Marc Thiessen crede ca formula „vom incerca” este nepotrivita. El scrie, „Cind presedintele Statelor Unite spune ca un dictator trebuie sa plece de la putere, trebuie sa faca mai mult decit sa incerce, trebuie sa reuseasca”.
XS
SM
MD
LG