Linkuri accesibilitate

Joseph Biden: „Viitorul Transnistriei este în interiorul Moldovei şi împreună cu comunitatea europeană”


Joe Biden
Joe Biden

Eugen Carpov: ""Este important că pe agenda resetării relaţiilor ruso-americane se află şi Republica Moldova, în primul rând cu conflictul transnistrean şi cu prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova".

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

„Viitorul Transnistriei este în interiorul Moldovei şi împreună cu comunitatea europeană”, declară la Chişinău vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden. Un mesaj care nu lasă loc de interpretări.

„El a menţionat faptul, că Statele Unite vor susţine soluţionarea conflictului doar cu o singură condiţie – păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Soluţionarea conflictului în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional ale Republicii Moldova”.

Spune oaspetele ediţiei de astăzi, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

Mai multe despre prima vizită din istoria Moldovei a unui vicepreşedinte american, dar şi alte evenimente importante ale săptămânii trecute, în buletinul de ştiri prezentat de
Valentina Ursu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden a declarat într-un discurs emoţionant în faţa a mii de moldoveni la Chişinău că Statele Unite vor ajuta Moldova pe calea integrării europene, cu Transnistria, făcând parte din teritoriul ei suveran:

„În ce priveşte Transnistria, America a susţinut şi va continua să susţină o soluţie, dar nu orice soluţie, ci care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei în hotarele ei recunoscute. Negocierile formale, cu o agendă reală, trebuie să fie reluate cât mai curând. Viitorul Transnistriei este în interiorul Moldovei, împreună cu comunitatea europeană. Oamenii din Moldova merită ca această dispută, care ţine ţara divizată de prea mult timp, să se încheie”.

A declarat vicepreşedintele american. Joseph Biden s-a aflat la Chişinău pe 11 martie, ultima etapă a unui turneu început la Helsinki şi continuat la Moscova.

La Chişinău, vicepreşedintele Statelor Unite a spus că în capitala rusă a abordat şi chestiunea reluării negocierilor pe tema Transnistriei.

La o conferinţă de presă comună cu premierul Vlad Filat, Joe Biden a felicitat autorităţile Moldovei pentru reformele democratice şi a spus că ţara sa sprijină integrarea deplină a Moldovei în Uniunea Europeană.

„Este în interesul Statelor Unite, Europei şi întregii regiuni ca Moldova să-şi întărească progresul democratic şi să devină integrată pe deplin în Europa”.


Vorbind în faţa a mii de cetăţeni moldoveni în scuarul Operei Naţionale la Chişinău,
vicepreşedintele Statelor Unite a spus că guvernul Moldovei are multe reforme de făcut şi că nu există democraţie fără justiţie transparentă şi combaterea corupţiei.

„Un viitor mai bun vă e la îndemână. Uitaţi-vă în jur, gândiţi-vă la familiile dumneavoastră, la copii dumneavoastră, la ceea ce va însemna pentru ei libertatea, democraţia, prosperitatea. Gândiţi-vă la ce aţi lăsat în urmă. Dacă faceţi acest lucru, vă asigur că, indiferent cât de grea este această cale, ea nu va fi niciodată prea grea”.

Vicepreşedintele american a declarat că schimbarea politică şi reforma economică sunt dificile, în special când şomajul este ridicat şi preţurile cresc, dar că investiţiile şi prosperitatea vor veni odată cu reformele. Joseph Biden a dat asigurări că Statele Unite vor fi alături de Moldova la realizarea reformelor politice şi economice şi a promis că va reveni la Chişinău.

Înainte de a vizita Moldova, vicepreşedintele american s-a aflat timp de 3 zile în capitala Rusiei. Schimburile comerciale s-au aflat pe primul loc pe agenda discuţiilor, la doi ani după ce Statele Unite au spus că resetează relaţia cu Rusia. Joseph Biden le-a dat asigurări oficialilor ruşi că Statele Unite sprijină primirea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului în cursul acestui an. În discuţie s-a aflat situaţia din Libia şi planurile americane privitoare la amplasarea scutului antirachetă în Europa. Agenda convorbirilor s-a completat, însă, cu o propunere neaşteptată. Premierul rus Vladimir Putin i-a solicitat vicepreşedintelui american Joseph Biden abolirea regimului de vize între Statele Unite şi Rusia. La Moscova, Joe Biden a avut întâlniri şi cu lideri ai opoziţiei, şi militanţi pentru drepturile omului.

În timp ce vicepreşedintele american se afla în capitala rusă, un purtător de cuvânt al ministerului rus de externe a comentat incidentul de la Corjova din 2 martie, când primarul Valeriu Mâţul şi consilierul Iurie Coţofan au fost arestaţi de miliţia transnistreană, în timpul comemorării victimelor războiului de pe Nistru. Alexandr Lukaşevici a remarcat că incidentul s-a produs într-o localitate disputată între Chişinău şi Tiraspol. El a ţinut să sublinieze că „incidentul a scos la iveală fragilitatea stabilităţii atinse pe Nistru”. În acest context, el l-a citat pe vicepremierul moldovean Eugen Carpov cu declaraţia că „Moldova intenţionează să pună acent pe dialog, ceea ce va permite pe viitor evitarea unot astfel de situaţii”. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe a spus că incidentul de la Corjova „confirmă odată în plus nevoia revenirii oficiale cât mai urgente a părţilor la masa de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea tuturor problemelor ce rămân nerezolvate”, citat închis.

Delegaţia grupului pentru Moldova din cadrul Adunarii Parlamentare a OSCE s-a aflat săptămâna trecută la Chişinău şi Tiraspol. Potrivit agenţiei Moldpres, preşedintele interimar Marian Lupu a solicitat sprijinul OSCE pentru eliberarea din detenţia transnistreană a cetăţenilor moldoveni Ernest Vardanean şi Ilie Cazac.
---------------------------------------------------------------------------------------

Europa Liberă: 7 ore considerate istorice la Chişinău. Atât au stat în Republica Moldova, vineri, 11 martie, vicepreşedintele american Josef Biden şi soţia sa. A fost prima vizită a unui vicepreşedinte american la Chişinău şi aşteptările, şi speranţele au fost foarte mari. Ce semnificaţii şi mai ales ce impact ar putea avea această vizită asupra viitorului Moldovei şi reglementării transnistrene? Întrebări la care Valentina Ursu a căutat răspuns de la invitatul ediţiei de astăzi, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov.

Eugen Carpov
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:59 0:00
Link direct


Eugen Carpov
Eugen Carpov
: „Vorbind despre vizita aceasta, ea are o importanţă strategică pentru Republica Moldova. Este o vizită istorică. În primul rând, pentru că este un mesaj atât pentru poporul moldovenesc, pentru locuitorii din Republica Moldova, un mesaj de sprijin, care demonstrează că Statele Unite sunt alături, în calitate de partener devotat pentru Republica Moldova. Statele Unite sunt gata să ne sprijine, să ne ajute în procesul reformelor şi dezvoltării statului nostru pe o cale democratică, pe o cale europeană.

Este, la fel de important, un mesaj pentru alte state, pentru partenerii din străinătate. Este mesajul că Statele Unite este alături şi în soluţionarea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova. Şi aici aş menţiona discursul, pe care l-a ţinut în centrul Chişinăului vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii. El a menţionat faptul, că Statele Unite vor susţine soluţionarea conflictului doar cu o singură condiţie – păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Soluţionarea conflictului în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional ale Republicii Moldova. Este un mesaj foarte clar, este un mesaj care nu lasă loc pentru interpretări.
Pornind de la acest mesaj, vom construi în continuare politica noastră în raport cu toţi partenerii, care participă la soluţionarea conflictului transnistrean. De ce vom construi pe acest mesaj? Pentru că noi suntem exact pe aceeaşi poziţie. Poziţiile noastre corespund întru totul şi împreună vom merge spre a convinge toţi partenerii, că este unica soluţie, unica posibilitate de a găsi cheia acestui conflict.”

Europa Liberă: Concret, Washingtonul ce rol poate să aibă? Şi cum ar putea să contribuie? Pentru că s-a vorbit, că acestă problemă a figurat şi pe agenda discuţiilor ruso-americane. Credeţi că se dezleagă mîinile acum? Se va întâmpla ceva în timpul imediat următor?

Eugen Carpov
: „În ultima perioadă are loc o resetare a relaţiilor ruso-americane. În cadrul acestui proces, atât Statele Unite şi-au propus, cât şi autorităţile din Federaţia Rusă au acceptat să revizuiască toate priorităţile de politică externă, toate capitolele de cooperare, care există pe plan bilateral, dar şi în cadrul a diverse organizaţii internaţionale între acele două state. Acum important este că pe agenda acestor resetări se află şi Republica Moldova în primul rând cu conflictul transnistrean şi cu prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, care urmează în conformitate cu deciziile luate de diverse organizaţii internaţionale şi acceptate de Federaţia Rusă, să fie retrase cât mai urgent. Subiectul respectiv este pe agendă şi evident că se abordează cu diferite ocazii. Cunoaştem că domnul Biden a venit la Chişinău de la Moscova şi din câte ştiu, subiectul respectiv a fost abordat şi în cadrul întrevederilor cu oficialii ruşi.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, să înţelegem că Moldova urmează Washingtonul şi nu Moscova?


Eugen Carpov: „Nu aş pune problema că urmăm pe unii sau pe alţii. Noi participăm în formatul de negocieri, care este 5+2. Fac parte din acest format şi Moscova, şi Washingtonul. Deci, noi încercăm să promovăm poziţia noastră cu ajutorul inclusiv al partenerilor, poziţia noastră, care o bazăm pe normele de drept internaţional, pe standardele internaţionale, pe principiile internaţionale şi vrem ca această poziţie să fie promovată şi de partenerii în cadrul acestui format. Discursul şi poziţia, care a fost prezentată de vicepreşedintele Statelor Unite, demonstrează că Statele Unite împărtăşesc poziţia Republicii Moldova şi vor contribui ca ea să fie promovată în continuare.”

Europa Liberă: În privinţa Transnistriei, vicepreşedintele american a îndemnat Guvernul să oferiţi o perspectivă clară moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului?

Eugen Carpov: „Mesajul a fost unul mai general, nu legat neapărat de conflictul transnistrean. Pe lângă soluţionarea conflictului, în discuţii au figurat şi problemele dezvoltării Republicii Moldova ca stat independent şi suveran. Promovării reformelor în justiţie, reformelor pentru combaterea corupţiei, pentru reducerea traficului de fiinţe umane, de copii. Mai multe aspecte. S-a discutat şi aspectul cooperării economice şi dezvoltării economice a Republicii Moldova. Toate aceste elemente fac parte din aceeaşi politică – politica de a asigura bunăstare, democraţie, respect pentru drepturile omului în societatea moldovenească de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Deci, Statele Unite nu sunt indiferente faţă de orientarea Republicii Moldova?


Eugen Carpov: „Nu sunt indiferente, pentru că vicepreşedintele american a menţionat foarte clar sprijinul pentru politica de integrare europeană a Republicii Moldova. Iar integrarea europeană înseamnă modernizarea, având ca bază principii şi valori europene.”

Europa Liberă: Eu am văzut astăzi şi o reacţie de la Moscova. Cineva din funcţionarii Ministerului de Externe rus vă cita pe Dumneavoastră referitor la urgentarea reluării procesului de negocieri în formatul 5+2. Când s-ar putea întâmpla acest lucru?

Eugen Carpov: „Cred că în aprilie vom avea următoarea rundă.”

Europa Liberă: Ce veţi discuta?


Eugen Carpov
: „Vom discuta subiectele, care vor fi incluse pe agendă.”

Europa Liberă: Dar ce vă propuneţi să includeţi în agendă?


Eugen Carpov: „În primul rând, ridicarea nivelului discuţiilor în format oficial. Acum, după cum cunoaşteţi, se discută doar în regim de consultări în cadrul formatului 5+2. Noi am propus şi vom insista ca să trecem de la consultări la negocieri oficiale, formale pentru statutul regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: Referitor la retragerea trupelor ruse din regiunea de Est a Republicii Moldova SUA pot ajuta? Pot convinge Moscova că trebuie să-şi onoreze angajamentele asumate încă la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999?


Eugen Carpov: „Evident că există modalităţi şi un dialog pe tema respectivă. Există Tratatul privind forţele convenţionale din Europa. În fiecare an au loc reuniuni ministeriale sau summit-uri la nivel mai înalt, cum a fost anul trecut la Astana, în cadrul cărora se discută subiectul prezenţei trupelor militare străine, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Aici SUA joacă un rol foarte important, utilizând toate posibilităţile pentru a convinge Federaţia Rusă să-şi îndeplinească obligaţiunile pe care şi le-a asumat atât pe plan internaţional, cât şi pe plan bilateral cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Putem vorbi şi despre un termen anume? În care s-ar încadra Moscova referitor la retragerea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei?


Eugen Carpov: „Termenul exact era în anul 1994, când a fost adoptată Constituţia moldovenească, care prevedea principiul neutralităţii statului nostru. Şi din momentul respectiv bază juridică pentru prezenţa trupelor străine practic nu există.”

Europa Liberă: Şi referitor la modificarea statutului forţelor de menţinere a păcii?

Eugen Carpov: „Este un subiect, care la fel se discută deocamdată la nivel de consultări. Pentru că, după cum cunoaşteţi, forţele de menţinere a păcii este un element, care asigură garanţiile unui proces. Atâta timp cât nu avem discuţii la subiect, la propriu-zis reglementarea conflictului transnistrean şi la statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, nu putem deocamdată vorbi foarte exact şi despre aspectele care vor garanta acest statut. Dar în paralel consultări purtăm şi vreau să vă spun că subiectul este pe agenda noastră.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare: am reţinut din presa străină, că pentru Washington Republica Moldova, un stat neutru şi post sovietic, ar putea fi un experiment în efortul de a crea o nouă ordine de securitate euro-atlantică. Aşa să fie?

Eugen Carpov: „Sunt mai multe voci, care spun că Moldova ar putea să fie un exemplu frumos, un model de urmat... Eu aş lăsa exemplele la o parte şi aş pleda pentru rezultate concrete, pe care trebuie să le obţinem pe toate planurile – şi pe plan economic, şi social, şi politic, şi soluţionarea conflictului. Şi atunci vom fi în primul rând un exemplu pentru noi înşine, când vom demonstra, că am ridicat standardele şi populaţia simte rezultatele.”

Radu Benea: opinia invitatului nostru de astăzi, vicepremierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov.
----------------------------------------------------------------------------------
În ce măsură vizita în Moldova a unui demnitar atât de important ca vicepreşedintele Statelor Unite ar putea urni din loc carul reglementării transnistrene, am încercat să aflăm de la mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender.

Vox Populi
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct


„Asemenea vizite au mai mult un caracter formal şi cred că nu pot influenţa realmente rezolvarea conflictului. Nu sunt expert, dar mi se pare că nimeni şi niciodată nu ne va recunoaşte. Pentru că suntem o regiune foarte convenabilă, spre exemplu, pentru spălarea banilor”.

„America-i departe de Moldova şi nu va putea influenţa politica sa externă şi internă. Asta ar putea s-o facă numai România, sau Rusia”.

„Toate vizitele altor oficiali n-au putut rezolva conflictul”.

„Am mari dubii că va fi mai bine. Pentru că în Moldova e incertitudine şi sprijinul extern, cel puţin din partea Americii, nu va schimba situaţia. Dacă atitudinea plină de dragoste faţă de Joe Biden, Moldova ar fi avut-o faţă de Rusia, ar fi fost mult mai bine şi pentru Transnistria, şi pentru Moldova”.

„Cred că va acceleza reglementarea transnistreană, dar nu în direcţia bună. Pentru că America e împotriva Transnistriei ca stat suveran. De la America nu ne aşteptăm la bine”.

„Nu credem în bunele intenţii ale politicienilor americani”.

„Vizita lui Joe Biden poate urni carul din loc, întrucât, cum să spun, e un om bun şi cu scaun la cap. Americanii în general trăiesc bine. Însă la noi, de fapt, nu există nici un conflict. Totu-i o manipulare – sută la sută. Am trei facultăţi şi pricep un pic în politică. Cei tineri însă nu înţeleg. Prezintă ştirile la televizor şi trag concluzii care, câte odată, întrec orice limite. Mă revolt, dar n-am cui să mă plâng. Ei ne spală creierii, oamenilor de când, îndeosebi celor mai puţin cărturari sau mai în vârstă, ne spală creierii vorbind despre românizare. Nimeni nu petrece nici un fel de românizare. Uitaţi-vă, în Moldova au făcut poliţie. Păi şi în Rusia au făcut. Ei au trecut la alfabetul latin. Foarte bine. Pentru că tinerii lor au devenit mai instruiţi. La noi însă tinerii vor uita degrabă şi limba moldovenească, pentru că nimeni nu are nevoie de ea cu alfabet chirilic. Vă dau un exemplu: Elveţia – o ţară atât de dezvoltată, lumea trăieşte acolo ca în rai. Dar limba oficială, una din ele, este franceza. Nimeni însă nu are de gând să se unească cu Franţa! La noi, puterea au acaparat-o profitorii, – jumătate aici, jumătate dincolo, - şi au creat un haos, în mod premeditat. Pentru că atunci când este haos e mai uşor să furi, să-ţi atribui averea statului şi să nu lucrezi. De 20 de ani ei nu lucrează, iar salarii primesc. Atunci când Rusia a înţeles ce se întâmplă, a întrerupt ajutoarele. Doar ea nu ştie de ce este război aici. Din cauza limbii sau din cauza ştampilei? Eu sunt de acord să mă numească oricum, numai poporul să trăiască bine. Dar toată lupta se duce din cauza ştampilei. Lasă să fie o singură ştampilă! Din cauza ştampilei nu poţi pleca la Odesa, din cauza ştampilei plătim TVA de 20 la sută, apoi alte 20. La-s să fie o singură ştampilă şi la-s să fie numai 20 de procente. Dacă îţi iubeşti poporul, de ce insişti?”


Radu Benea: opinii culese la întamplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG