Linkuri accesibilitate

14.03 - Chișinău: Întîlnire cu presa a președintelui Lucinschi


Petru Lucinschi
Petru Lucinschi

Petru Lucinschi: „eu consider, că această sintagmă, uniunea Rusia-Belarus Moldova nu este reală. Cum nu este reală nici problema ce ţine de două limbi de stat.”


14 martie 2001

Ora Moldovei.


Întîlnire cu presa a președintelui Lucinschi.


Dan Ionescu: Într-un mesaj de răspuns la felicitările pe care i le-a adresat ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, noul secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, Colin Powell, a exprimat dorinţa ţării sale de a continua colaborarea cu Republica Moldova. Potrivit lui Powel „caracterul liber şi corect al alegerilor parlamentare din 25 februarie este o mărturie a succesului reformelor democratice din Moldova. Pe măsură ce noul Guvern va continua reformele economice şi integrarea pe mai departe în comunitatea internaţională, veţi putea vedea că noi suntem pregătiţi de a continua sprijinul nostru ferm. Avansarea Moldovei spre aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului merită să fie scoasă în evidenţă în mod special.” Colin Powel a chemat Republica Moldova să folosească sprijinul internaţional în vederea obţinerii statutului de membru cu drepturi depline în Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
*
Astăzi preşedintele în exerciţiu Petru Lucinschi a participat la o întâlnire cu jurnaliştii, organzată la Clubul de presă. Relatează Alexandru Eftodi.


Preşedintele Petru Lucinschi consideră, că organizarea de către comunişti a unui referendum în problema aderării Republicii Moldova la uniunea Rusia-Belarus va produce o destabilizare politică totală şi va compromite definitiv imaginea Chişinăului în Occident. În cadrul Clubului naţional de presă, care a avut loc în seara zilei de astăzi, şeful statului în exerciţiu a recomandat noii puteri să dea dovadă de un comportament prudent în această privinţă.

Petru Lucinschi: „Uniunea Rusia-Belarus este un apel electoral. Hai să vorbim aşa la serios, cine îşi închipuie acum, îşi imaginează că lucrul ăsta, că organizând un referendum noi vom păstra linişte în societate? Şi am să accentuez întotdeauna. Noi suntem atât de diferiţi aici, noi trebuie să fim foarte atenţi.

De fapt, noi suntem una din cele mai complicate ţări, dacă vorbim de sistemul ăsta post sovietic. De aceea, ca să destabilizezi situaţia în Moldova nu trebuie multă minte, cum se spune. De aceea, încercările ca să vii la nişte referendumuri, una-alta, înseamnă baricade. Dar atunci s-au dus pe apa sâmbetei toate programele acestea economice, tot, pierderile sunt prea mari. În zona aceasta eu consider, că această sintagmă, această uniunea Rusia-Belarus Moldova nu este reală. Cum nu este reală nici problema ce ţine de două limbi de stat.”

Preşedintele Lucinschi consideră, că situaţia Republicii Moldova va fi mult mai complicată în cazul în care Ucraina ar adera la uniunea Rusia-Belarus.

Petru Lucinschi: „Foarte mult depinde cum se vor derula evenimentele din Ucraina. Fiindcă noi suntem legaţi aici. Toate hotarele încoace la Răsărit ţin de Ucraina. Dacă ar fi fost uniunea asta, de exemplu, Rusia-Ucraina-Belorus, atunci situaţia se cam agravează, oricum Moldova va trebui să găsească nişte forme de colaborare mai active.”

La încheierea mandatului său, preşedintele Petru Lucinschi şi-a exprimat regretul pentru faptul, că nu a reuşit să soluţioneze problema transnistreană. Iată ce a declarat el în această privinţă: „Eu cred, că pentru noi principalul constă în faptul, ca să fie retras în primul rând armamentul, fiindcă înseşi armata ea trebuie să se transforme în nişte forţe de menţinere a păcii, sub egida OSCE pe un timp anumit, până va fi reglementat definitiv diferendul acesta transnistrean. Probabil, că într-o zi nu o să fie hotărât, dar eu totuşi sper că în cele din urmă Rusia se va hotărî.”

Preşedintele Lucinschi a spus, că şansele viitorului şef al statului, Vladimir Voronin, de a soluţiona problema transnistreană sunt mai mari, întru cât liderul comunist va controla atât puterea legislativă, cât şi puterea executivă. În acelaşi timp, Petru Lucinschi a spus, că aflarea comuniştilor la guvernare va prejudicia mult imaginea Republicii Moldova în Occident.

Întrebat în ce măsură se consideră responsabil pentru faptul, că puterea a fost preluată de către comunişti, şeful statului în exerciţiu, Petru Lucinschi a răspuns: „Eu nu ştiu, noi toţi suntem vinoveţi, sau cine? Sau, totuşi, sunt vinovate partidele, care reprezintă, au lideri. Noi toţi să umblăm vinovaţi? Să ne plângem în faţa oamenilor, că măi, toţi suntem vinoveţi? Eu vă spun, că în genere, mi-am făcut borţi în cap cu acelaş Braghiş şi cu ceilalţi – măi, luaţi mai mulţi, consolidaţi-vă, atunci sunt nişte şanse să veniţi în Parlament. Da, eu credeam că vreo 20-18-20 o să fie. Nu, s-au luat 13, jumătate, oricum sunt 19 mandate.”

Preşedintele Petru Lucinschi a declarat, că după încheierea mandatului nu intenţionează să se retragă din politică. El s-a arătat hotărât să înfiinţeze o fundaţie, care „va contribui la consolidarea societăţii”.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu:
O viziune asemănătoare cu cea a preşedintelui Lucinschi despre posibilitatea izbucnirii unor conflicte sociale grave, în cazul unor modificări radicale ale orientărilor politice actuale, a exprimat şi unul din şefii opoziţiei ucrainene. Corespondentul marelui cotidian italian La Repubblica la Kiev reproduce astăzi fragmente dintr-un interviu pe care i l-a acordat Anatol Matvienko din grupul liberal „Sobor” în legătură cu criza politică din Ucraina. Acesta crede, că „este vorba de un desen precis, care începe să se profileze a unei societăţi reduse la mizerie şi care, din inerţie sau disperare, doreşte o imposibilă întoarcere la trecut. Ca şi în Moldova, comuniştii vor veni la putere şi Putin le va da binecuvântarea. Ca şi în Moldova vom vedea deschizându-se porţile uniunii Rusia-Bielarus. Cu o diferenţă, totuşi. Această eventuală intrare în Uniune ar semnifica pentru Ucraina război civil.” Reamintim că este vorba de o declaraţie a deputatului liberal ucrainean Anatolie Matvienco, citată de ziarul italian La Repubblica.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG