Linkuri accesibilitate

Accidentul nuclear din Japonia evaluat de experți americani


Explozia de la centrala nucleară Fukushima Daiichi
Explozia de la centrala nucleară Fukushima Daiichi

Oricum se va materializa criza de la Fukushima, accidentul compromite încrederea în viitorul energiei nucleare.


Cutremurul devastator din Japonia poate avea ramificatii devastatoare, similare celor de la Chernobyl, in Ucraina. Care sint problemele nucleare generate de seism ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Experti americani in energie nucleara au declarat ca pomparea de apa de mare pentru racirea unor reactoare nucleare, afectate de cutremurul din Japonia, este un act disperat in incercarea de a evita o catastrofa, similara celei de la Chernobyl.

Experti americani au spus ca, indiferent de maniera in care criza de la reactoarele Fukushima se va materializa, accidentul compromite increderea in viitorul energiei nucleare. „Situatia e atit de disperata incit nu avem capacitatea de a aduce suficienta apa dulce la reactor pentru a-l stabiliza. Acum, intr-un act de disperare se incearca folosirea de apa din mare” – a spus Robert Alvarez, expert in dezarmare nucleara la Institutul de Studii Politice.



Cutremurul de 9 grade pe scara Richter a creat o stare de urgenta la reactorul nuclear, unde simbata s-a produs o explozie care a antrenat evacuarea intregii zone invecinate. Echipele de salvare incearca sa foloseasca apa de mare, dupa ce o pana de curent a oprit sistemul de racire al reactorului.

Ce s-a intimplat acolo este ca atit sistemul extern de ventilare cit si sistemul intern, nu mai functioneaza. Fizicianul Ken Bergeron sustine ca o astfel de situatie a fost anticipata cu teama de-acum de decenii. „Ne aflam pe un teritoriu neexplorat” – a spus expertul. Reactorul a fost oprit, dar caldura reziduala il poate topi, daca nu sint gasite rapid sisteme de racire eficace.

Peter Bradford, care a facut parte din comisia americana de reglementare a folosirii energiei nucleare sustine ca daca eforturile de racire esueaza, atunci se poate ajunge la o situatie ca aceea de la Chernobyl unde a fost nevoie sa se recurga la nisip si ciment.
Chernobyl


Cele mai grave accidente nucleare din istorie sint cel din 1986 de la Chernobyl, in Ucraina si cel din 1979, de la reactorul Three Mile, din statul american Pennsylvania. Aparent, instalatiile din Japonia sint superioare celor de la Chernobyl, dar in anumite privinte inferioare celor din Pennsylvania.

Ieri dimineata, Agentia Nipona pentru Energie Electrica a anuntat ca nivele de radiatie de la Reactorul 1 Fukushima, unde s-a produs explozia, sint mai mari decit limita legala acceptabila. Expertul american Joselh Cirincione spune ca daca racirea nu are succes si se produce o topire partiala sau totala, dezastrul va fi unul de proportii. El crede ca prezenta unor elemente radioactive in atmosfera indica faptul ca topirea partiala ar fi inceput.

Agentia nipona pentru securitate atomica considera ca accidentul de la Fukushima este, din perspectiva pericolului, la nivelul 4, pe o scara de la 0 la 7. Accidentul de pe insula Three Mile a fost considerat de gradul 5, Chernobyl – 7. Paul Gunter, de la o organizatie americana specializata in energie nucleara crede ca zona de evacuare activata de autoritatile nipone e prea mica. Alti experti sint de parere ca topirea nu se va produce sau in orice caz, sansele sint mai mici pe masura ca timpul trece si racirea isi face efectul.
XS
SM
MD
LG