Linkuri accesibilitate

„Nu veţi găsi antibioticul ăsta, nici nu-l căutaţi! Duceţi-vă la medic să vă prescrie alt antibiotic!”


Au fost recent nişte reportaje televizate despre insuficienţa insulinei. Am văzut pe sticlă nişte suferinzi de diabet care spuneau că nu găsesc insulina în farmacii. Apoi am citit în ziare o ştire îngrijorătoare, aceea că pe piaţa autohtonă lipsesc vreo 50 de medicamente, iar altele au fost importate în cantităţi mai mici decît acelea din anii precedenţi. Cineva chiar spunea că Ministerul Sănătăţii e supărat pe Agenţia Medicamentului din cauză că lipseşte insulina.

Ei bine, toate aceste probleme pot să ţi se pară oarecum îndepărtate sau chiar floare la ureche atîta timp cît tu însuţi nu te ciocneşti de ele, atîta timp cît eşti un munte de sănătate. Atunci cînd ţi se întîmplă ţie, lucrurile devin cu adevărat triste.

Eu, bunăoară, am avut o viroză nu demult pe care am ignorat-o şi care mi-a dat de furcă. Medicul de familie mi-a prescris un antibiotic şi m-a trimis la farmacie. Un antibiotic destul de scump, dar care, făcînd parte din categoria medicamentelor aşa-zis compensate, putea fi cumpărat cu reducere. Am mers direct la farmacia din policlinică dar acolo mi s-a spus că nu au acest medicament. „Încercaţi în altă parte!” mi-a spus vînzătoarea. OK, mi-am zis, mă duc la o farmacie de lîngă policlinică. Farmacista de acolo însă mi-a spus tranşant că aşa ceva nu au şi nici nu vor avea în curînd, făcînd să mi se strecoare în suflet o nesiguranţă. Înfruntînd frigul de afară am mers la a treia farmacie.

Doamna de acolo m-a băgat în sperieţi: „He he! Nu veţi găsi antibioticul ăsta, nici nu-l căutaţi! Duceţi-vă la medic să vă prescrie alt antibiotic!” „Dar eu vreau antibioticul ăsta…” am îngăimat şi cuvintele mi s-au oprit în gît. Începeam să înţeleg că probabilitatea să nu-l pot găsi e mare. În a patra farmacie mi s-a spus acelaşi lucru, să nu pierd timpul în zadar. În a cincea, mi s-a zis că antibioticul cu pricina a fost o lună în urmă. În mod normal, ar fi trebuit să renunţ la căutări, şi totuşi un soi de încrîncenare mă făcea să continui. În a şasea farmcie, mi s-a zis să încerc peste o zi. „Dar îmi trebuie acum…” am bîiguit. În a şaptea şi în a opta nu am găsit nimic.

Intrasem déjà în toate farmaciile din cartier. Rămînea una singură, mai îndepărtată. Am ezitat o vreme. Să mă duc sau nu pînă la acea a noua farmacie? Mi-am luat inima în dinţi şi am mers. Şi acolo, în a noua farmacie pe care o vizitam, am găsit acel antibiotic. Aveau o singură cutie.

Şi am fost pătruns de sentimente amestecate. Am simţit o imensă bucurie că îndîrjirea mi-a fost răsplătită, dar am înţeles pe loc foarte bine şi frica din privirile celor care nu găseau insulina…

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG