Linkuri accesibilitate

13.03 - Chișinău: Programul TACIS: bilanțul negocierilor cu misiunea UE


În anul curent TACIS-ul urmează să iniţieze şase noi proiecte în domeniul dreptului civil şi comercial, armonizării sistemului de standardizare cu cerinţele OMC şi ale Acordului de parteneriat şi cooperare, dezvoltarea sectorului privat în Găgăuz-Yeri etc.


13 martie 2001

Ora Moldovei.

Programul TACIS: bilanțul negocierilor cu misiunea UE.

Dan Ionescu: În pofida unei anunţate redefiniri a priorităţilor politicii externe moldovene, relaţiile cu organismele europene continuă pe vechiul făgaş. La Chişinău s-a aflat o misiune a Comisiei Europene, care şi-a prezentat astăzi bilanţul vizitei. Relatează Lina Grîu.

Astăzi la Chişinău s-au încheiat negocierile dintre Guvernul Republicii Moldova şi o misiune a Comisiei Europene pe marginea Programului de asistenţă TACIS pe anul 2001. Programul se înscrie în Strategia de reducere a sărăciei şi creştere economică, negociată cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

În anul curent TACIS-ul urmează să iniţieze şase noi proiecte în domeniul dreptului civil şi comercial, armonizării sistemului de standardizare cu cerinţele Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ale Acordului de parteneriat şi cooperare, dezvoltarea sectorului privat în Găgăuz-Yeri, acordarea de asistenţă pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dezvoltarea politicii sociale şi altele. Bugetul acestor proiecte este de 21 milioane de euro. Într-o primă etapă, era prevăzută iniţierea în acest an a şapte noi proiecte în valoare de 25 milioane de euro, însă astăzi au fost aprobate doar şase proiecte. Aceasta deoarece Comisia Europeană a rezervat un buget mai mic cu patru milioane de euro decât cel calculat iniţial. Comisia Europeană va aloca banii în două tranşe, prima urmând să ajungă la Chişinău în luna aprilie curent, iar cea de a doua în toamnă.

Caracterizând aceste noi proiecte, vicepremierul Andrei Cucu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la încheierea negocierilor, că acestea se axează pe trei domenii.

Andrei Cucu: „În primul rând reforma instituţională legală şi administrativă, inclusiv reforma judiciară. Al doilea segment va fi dezvoltarea sectorului privat şi al treilea este protecţia socială, dezvoltarea umană şi susţinerea păturilor vulnerabile din Republică. Foarte multă atenţie se atrage, totuşi, la posibilitata integrării europene şi în primul rând armonizarea legislaţiei, standardelor produselor fabricate în Moldova şi serviciile.”

Cu referire la noutatea conţinută în aceste proiecte, Andrei Cucu a spus: „Noi solicităm ca majoritatea proiectelor să fie componente investiţionale. Aceleaşi tendinţe vor fi şi pe parcursul anilor următori. În aceste proiecte vor fi angajaţi specialiştii locali şi cred că este foarte important, că noi examinăm acum rezultatele noastre nu după numărul de proiecte sau sumele valorificate, dar examinăm derularea proiectelor după rezultate concrete.”

Andrei Cucu a mai spus, că Republica Moldova negociază în prezent cu Comisia Europeană un proiect, care ar putea fi finaţat în cadrul programului transfrontalier pentru dezvoltarea regiunii Ungheni-Iaşi. Proiectul va fi implementat pe linia FARE-TACIS. Andrei Cucu a mai precizat, că pe parcursul ultimilor nouă ani Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova asistenţă tehnică în valore de 70 milioane euro.

Cu referire la calitatea gestionării creditelor acordate Republicii Moldova, şeful misiunii Comisiei Europene, Wich Cheat, a declarat, că deşi nimic nicodată nu poate fi perfect, rezultatele obţinute de Programul TACIS în Republica Moldova sunt foarte şi foarte bune, în special Programul de promovare a exportului. Întrebat de noi, cum evaluează şansele Republicii Moldova de a deveni membru al Pactului de Stabilitate, al OMC şi de a semna un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, Ivan Borislavici, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Chişinău, a declarat că în ceea ce priveşte Pactul de Stabilitate în Uniunea Europeană există deja un consens favorabil aderării Republicii Moldova. „Acum suntem la nivelul când este vorba despre necesitatea unor negocieri şi acorduri care nu ţin doar de Uniunea Europeană”.

Răspunzând la una din întrebări, Wich Cheat a spus, că încheierea negocierilor pe marginea noului acord în ultimele zile ale actualului Guvern nu are nici o ledegătură cu schimbarea puterii la Chişinău. Oficialul a precizat, că negocierile au început acum şase luni şi atunci posibilele evoluţii din Moldova nu erau cunoscute. El a precizat, că noul program nu are nici o legătură cu politica şi are ca scop doar reducerea sărăciei. După conferinţa de presă, şeful Misiunii Comisiei Europene, Wich Cheat, a acordat un scurt interviu în exclusivitate postului nostru de radio.

Răspunzând la întrebarea, unde va trece hotarul Uniunii Europene, Wich Cheat a spus: „Într-o bună zi pe Nistru, însă din moment ce România va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, acesta va fi pe Prut. Depinde atât de Republica Moldova, cât şi de Uniunea Europeană ca această frontieră să se mute spre Est.”

L-am întrebat pe Wich Cheat, dacă după această perioadă în care se trasează frontierele, Uniunea Europeană va mai fi dispusă să finanţeze peste câţiva ani securizarea unei frontiere pe Nistru, după ce va investi în cea de pe Prut. Iată ce ne-a răspuns oficialul european.

Wich Cheat: „Foarte bună întrebare, deoarece pe moment noi lucrăm asupra proiectelor de finanţare a punctelor de trecere a frontierei cu România. Aşa cum la un moment dat s-a lucrat asupra frontierei dintre Germania şi Polonia şi dintre Polonia şi Ucraina. Deci, da, vom continua mutarea frontierelor dinspre Vest spre Est. Nu uitaţi, că şi Ucraina vrea să adere la Uniunea Europeană, ceea ce s-ar putea întâmpla chiar în viitor, cine ştie?” - Responsabilul pentru relaţiile cu Republica Moldova din cadrul Comisiei Europene, Wich Cheat.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG