Linkuri accesibilitate

Explozia unui reactor de la centrala nucleară de la Fukushima


O explozie s-a produs azi dimineata la centrala nucleara de la Fukushima din Japonia. Autorităţile au cerut evacuarea locuitorilor din jurul centralei pe o rază de 20 km în jurul reactorului. Potrivit agentiilor internationale de presa radioactivitatea ar fi crescut cu 20 de ori. Agenţia ONU pentru energie atomică a cerut un raport urgent legat de situatia de la reactorul 1 de la centrala de la Fukushima. Televiziunea japoneza difuzeaza imagini cu un nou alb care se intinde de la centrala nucleara.

Un cutremur cu intensitatea de 8,9 grade pe scara Richer a avut loc ieri in Japonia, urmat de un tsunami. A fost cel mai mare cutremur din istoria Japoniei , iar numarul victimelor cutremurului si valului tsunami este de peste 1000. Se crede ca multe victime ale cataclismului natural de ieri s-au innecat.

Ca urmare a cutremurului sistemul de racire al centralei nucleare a fost avariat. 8000 de militari au fost desfăşuraţi pentru operaţiunile de salvare.

Premierul Moldovei Vlad Filat i-a cerut ministrului său de externe Iurie Leancă să ia masurile necesare pentru ca Moldova să acorde un ajutor Japoniei, dar nu este clar despre ce fel de ajutor este vorba.
XS
SM
MD
LG