Linkuri accesibilitate

Guvernul declară stare de urgență în apropierea centralelor nucleare.

Sute de oameni au murit in cutremurul de 8,9 grade Richter care a lovit Japonia. A fost cel mai mare cutremur din istoria acestei ţări. El a fost urmat de un tsunami cu valuri de peste 10 metri, care au măturat tot ce au intilnit în cale cu o forţă nemaivăzută : case, maşini, vapoare, poduri , autostrăzi au fost luate de ape în doar cîteva minute. Potrivit relatarilor presei 300 de cadavre au fost găsite pe coasta din apropierea localităţii Sendai, la 300 de km distanţă de Tokio. Multe persoane sunt date dispărute.

Cel putin 80 de incendii au fost provocate pe coasta de nord est a Japoniei. Autorităţile au evacuat mii de locuitori din jurul reactorului nuclear de la Fukushima şi de la alte instalatii nucleare din apropiere de zona calamitată. Potrivit autorităţilor japoneze nu au fost inregistrate scurgeri radioactive.

La Tokio, transportul în comun este oprit ca si traficul aerian. Despre un tren de pasageri care mergea la Kyoto nu se ştie nimic.

Premierul nipon Naoto Kan a făcut apel la populaţie să îşi păstreze calmul şi a cerut ajutorul comunităţii internaţioanle. A fost declarata stare de urgenta in apropierea instalatiilor nucleare nipone.

Valul tsunami a atins insula Hawai şi se aşteaptă să înainteze in urmatoarele ore în zona Pacificului. Alerte de tsunami au fost transmise pina in Peru, Columbia şi Statele Unite.

Statele Unite au anunţat că sunt gata să acorde asistenţă Japoniei. Preşedintele Barack Obama a transmis condoleanţe poporului japonez, la fel ca si vicepreşedintele Joe Biden care a spus, la Chisinau, acum cîteva ore, că americanii se gîndesc şi se roagă pentru japonezii loviti atăt de rău de acest cataclism natural.

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a promis sprijin international Japoniei: ”Lumea întreaga este şocată şi întristată de imaginile din Japonia. In numele Naţiunilor Unite vreau să condolenţele pentru poporul japonez si pentru guvern şi mai ales celor care şi-au pierdut familia şi prietenii in cutremur şi în tsunami-ul care i-a urmat.

Pagubele materiale nu pot fi inca evaluate, dar ele se situează la nivelor citorva miliarde de dolari.
XS
SM
MD
LG