Linkuri accesibilitate

Tutunul și alcoolul - publicitate mascată


Fumatul în Moldova - legislație restrictivă practic neaplicată

Cind e vorba de vicii, acestea sint in Uniunea Europeana impartite in trei mari categorii: fumatul, alcoolul si jocurile de noroc. O categorie aparte e desigur constituita de drogurile usoare, cum ar fi hasisul sau marijuana, care sint tolerate in foarte putine tari – cazul cel mai cunoscut fiind Olanda -, si pentru care nicaieri nu e permisa publicitatea.

Publicitatea pentru alcool a fost restransa in majoritatea tarilor, iar cea pentru tigari interzisa practic peste tot in Uniunea Europeana, inca de acum doua decenii, in afara de Grecia. Publicitatea pentru jocurile de noroc se face in general prin intermediul sponsorizarii competitiilor sportive.

Publicitatea pentru alcool e reglementata foarte strict. Regulile europene cer ca spoturile publicitare sa nu dea impresia ca alcoolul ar contribui la succesul personal, profesional sau sexual. Este de asemenea interzis a acorda o nuanta pozitiva continutului in alcool, altfel zis tariei. Parlamentul European incerca de mai multa vreme sa interzica publicitatea pentru alcool la televiziune inainte de ora noua seara.

Marile firme fabricante de tigari si-au recreat o piata importanta in Europa de est si fosta URSS. Pentru a vinde tigari, se folosesc tehnici comerciale absolut interzise in occident. Se distribuie, de pilda, mostre gratuite de tigari, pentru a stimula consumul. Pe la noi, fumatul este in continuare acceptat social, e considerat viril, s-a banalizat, si o majoritate a populatiei fumeaza.

In occident, interzicerea publicitatii stradale pentru tigari a determinat marile firme, cum sunt Marlboro (altfel zis Philip Morris) sau Camel, sa lanseze o serie de produse secundare, blugi, pantofi sau ceasuri, care le servesc pentru reclama. Asa se face ca numele acestor marci de tigari sunt afisate in continuare, insa ca fabricanti de imbracaminte sport. Au trecut ani de zile de cand pe pachetele de tigari e trecut procentul de nicotina si se avertizeaza ca fumatul e daunator pentru sanatate si ca poate produce cancer. In Europa se merge si mai departe si se imprima pe pachetul de tigari fotografii de plamani cancerosi. Se vede ca lobbyul tutunului este mai putin influent decat cel al alcoolului, pentru ca Parlamentul European a respins recent propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroza.
Previous Next

XS
SM
MD
LG