Linkuri accesibilitate

Proteste la Baku după model magrebin


Poliția operează arestări la Baku
Poliția operează arestări la Baku

Pentru a împiedica acțiunea de proteste, poliția a organizat razii și a arestat activiști ai opoziției.


Poliţia din Azerbaijan a reţinut astăzi cel puţin 15 oameni la Baku, unde activiştii opoziţiei inspiraţi de revoltele din lumea arabă au încercat să organizeze un protest amplu împotriva preşedintelui Ilham Aliev.

Ideea iniţială a organizatorilor a fost ca „Marea Zi a Poporului”, cum este întitulat protestul, să se desfăşoare doar în spaţiul virtual, pe reţelele de socializare din internet, unde urmau să-şi exprime nemulţumirea cei care nu sunt de acord cu politica autorităţilor.

Însă, protestul s-a revărsat în spaţiul real, cu grupuri de zeci de tineri adunându-se la marşuri în câteva locuri în capitala azeră.

Ali Usufli, un activist al Frontului Naţional, a explicat într-un interviu cu agenţia Reuter motivul protestelor. Usufli spune că mulţi tineri nu-şi pot găsi locul în societatea azeră. După încheierea studiilor universitare mulţi nu se pot angaja la muncă. Este motivul care-i împinge să demonstreze pentru democraţie şi libertate, după exemplul revoluţiilor recente din Orientul Mijlociu.

La unul dintre marşurile de azi la Baku, între restaurantului McDonalds şi Banca Naţională, participanţii au scandat „Libertate!” şi „Demisie!” Printre scandările protestatarilor s-au făcut auzite numele mai multor jurnalişti şi bloggeri incomozi cu cererea de a fi eliberaţi din detenţia autorităţilor.

Câţiva activişti de tineret şi organizatori ai protestelor au fost arestaţi înainte de demonstraţii. Corespondenţii Europei Libere la Baku au relatat că poliţia a continuat arestările azi dimineaţă, organizând mai multe razii pe străzile capitale azere şi în staţiile de metro.

Printre arestaţi se numără şi Fuad Aliyev, liderul Partidului Liberal Democrat de opoziţie.

Fotograful serviciului azer al postului nostru de radio, Abbas Atilay a fost bătut de poliţişti în timp ce filma arestările, dar autorităţile şi-au cerut ulterior scuze, spunând că l-au bătut din greşeală.

Înainte de proteste, Uniunea Europeană, ambasada Statelor Unite la Baku şi organizaţia Amnesty International şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recentele arestări operate în rândul activiştilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG