Linkuri accesibilitate

Vizita vicepreședintelui Biden în Moldova în presa internațională


„Moldova urmează Washingtonul, nu Moscova” (Nezavisimaia Gazeta).


Ziarul american Wall Street Journal scrie că printre problemele pe care Biden le-ar putea discuta la Chişinău se numără şi rezolvarea conflictului îngheţat din Transnistria.

După o vizită la Tiraspol, reporterul Gordon Fairclough se declară însă mai degrabă pesimist. În articolul intitulat: „În această mini-ţară unii vor înapoi în URSS”, ziaristul notează cât de puternică este influenţa economică, politică şi culturală a Rusiei în Transnistria – ca şi dragostea de Rusia a transnistrenilor. Autorul scrie că nu doar transnistrenii vârstnici, ci şi noile generaţii se declară fascinate de cultura rusească: „Avem suflet rusesc”, i-a spus reporterului Oleg Horjan, un comunist din Sovietul Suprem care nu-l sprijină pe Smirnov. El adaugă: „Cea mai bună soluţie pe termen lung este recrearea structurilor unificate de state şi naţiuni care au fost Uniunea Sovietică”.

Într-un articol semnat de Svetlana Gamova, Nezavisimaya Gazeta constată încă din titlu că „Moldova urmează Washingtonul, nu Moscova”. Ziarul rusesc îl citează pe un consilier al lui Biden cu afirmaţia că vizita vicepreşedintelui american la Chişinău trebuie pusă în contextul proclamării independenţei Moldovei faţă de Moscova în urmă cu 20 de ani.

Un analist german citat de Nezavisimaya Gazeta, Alexander Rahr, spune că Moldova este un loc ideal pentru ca americanii să-şi arate fermitatea în relaţiile cu Rusia, cerând Moscovei să-şi retragă trupele din Transnistria.
Rahr crede că acesta va fi mesajul dus de Biden la Chişinău şi nu va fi pe placul Moscovei.

Nezavisimaya Gazeta mai scrie că în prezent americanii şi europenii sunt mult mai activi în culoarele puterii de la Chişinău decât ruşii – dar analistul german Rahr spune că pasivitatea Rusiei nu înseamnă teamă de americani, ci doar dorinţa de a curta Europa în schimbul unor avantaje.

Moscow Times publică în întâmpinarea vizitei lui Biden la Chişinău un lung articol intitulat „Momentul Moldovei”.
Autorii sunt Matthew Rojanksy şi Lyndon Allin, doi experţi în relaţiile Moscovei cu fostele republici sovietice şi în special cu Moldova, despre care scriu că ar avea în prezent importanţă simbolică pentru Statele Unite şi pentru Uniunea Europeană.

Pentru Statele Unite Moldova neutră şi post-sovietică ar putea fi un experiment în efortul de a crea o nouă ordine de securitate euroatlantică, iar pentru europeni un test pentru includerea tuturor ţărilor de pe continent în comunitatea europeană de valori.

Moscow Times scrie că pentru conducerea pro-occidentală a Moldovei, vizita lui Biden este un foarte clar vot de încredere şi recomandă apoi cum ar putea să ajute Washingtonul la modernizarea Moldovei. Ar fi nevoie ca Biden să le spună moldovenilor să treacă la lupta împotriva corupţiei endemice şi a traficului de oameni.

În privinţa Transnistriei, vicepreşedintele american ar trebui să îndemne guvernul Filat să ofere o perspectivă clară moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, explicându-le de ce ar fi bine să se reunească după aproape două decenii de existenţă separată. Ca să motiveze Moldova, mai scrie Moscow Times, Biden ar trebui să promită semnarea unui acord bilateral de comerţ liber care ar deschide piaţa americană produselor moldoveneşti.
Washingtonul ar trebui să extindă şi mai mult programele educaţionale şi de schimb cultural, ba chiar şi să includă Moldova pe lista ţărilor candidate la abolirea vizelor americane.

La fel de important, conchid autorii articolului, este ca Biden să exprime limpede sprijinul Statelor Unite pentru integrarea europeană a Moldovei, subliniind că partenerul occidental principal al Moldovei trebuie să fie UE.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG