Linkuri accesibilitate

Evaluări pragmatice la Washington ale situației din Libia


Lupte în apropiere de Ras Lanouf
Lupte în apropiere de Ras Lanouf

Hillary Clinton: „Vreau să reamintesc că zona de non-survol nu l-a împiedicat pe Saddam Husein să masacreze oameni, cu forțe terestre și nici nu a dus la îndepărtarea sa de la putere”.


In timp ce in Libia situatia continua sa fie incerta si confuza, cancelariile occidentale se pozitioneaza. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela relatează despre reactii si intentii americane.

Secretarul de stat, Hillary Clinton planuieste calatorii in Egipt si Tunisia, devenind prima oficialitate americana de rang inalt care ia act direct de schimbarile politice din cele doua tari. Doamna Clinton intentioneaza, de asemenea, sa se intilneasca cu reprezentanti ai gruparilor de opozitie din Libia. Pe de alta parte, sefa diplomatiei americane a avertizat impotriva unei interventii americane unilaterale in Libia, spunind ca asa ceva ar putea avea consecinte nedorite. Hillary Clinton s-a intretinut la Washington cu fostul ambasador al Libiei, care s-a distantat in timpul revoltei de regimul colonelului Muammar Gaddafi.

Secretarul de stat a calificat drept premature apelurile la o interventie americana, spunind ca atit o zona de non-survol cit si alte masuri pot fi puse in aplicare doar cu sprijin international. „In absenta unui mandat international – a spus doamna Clinton – Statele Unite s-ar angaja intr-o situatie cu consecinte greu de prevazut”.

In timpul unei audieri in Congres, Hillary Clinton a spus „Vreau sa reamintesc ca zona de non-survol nu l-a impiedicat pe Saddam Husein sa masacreze oameni, cu forte terestre si nici nu a dus la indepartarea sa de la putere”. Hillary Clinton a adaugat, „In Serbia, am avut o zona de non-survol si-apoi a fost nevoie de 78 de zile de bombardamente. Zona de non-survol nu l-a inlaturat pe Milosevic de la putere. Nici din Kosovo nu l-a alungat pina cind am trimis trupe terestre. Vreau ca oamenii sa inteleaga bine ce avem in fata” – a spus secretarul de stat. Ea a adaugat ca presedintele Obama va lua o decizie dupa o analiza serioasa a circumstantelor si riscurilor.

Pe de alta parte, James Clapper, consilier al presedintelui Obama a spus in Congres ca pe termen lung fortele mai bine pregatite ale lui Gaddafi vor avea cistig de cauza in Libia. Clapper a spus ca Gadaffi nu pare sa intentioneze sa paraseasca tara, asa cum s-a speculat la un moment dat. El a mai spus ca instalatiile anti-aeriene libiene sint competitive, incluzind rachete de lupta rusesti sol-aer. La Casa Alba, o alta sursa a spus ca e posibil totusi ca sanctiunile si presiunile internationale sa destabilizeze suficient regimul Gadaffi.
XS
SM
MD
LG