Linkuri accesibilitate

Vizita lui Joe Biden o mare oportunitate geopolitică pentru R. Moldova (Timpul)


Obiceiul de a da cu mătura doar în onoarea oaspeților... (Săptămîna).


În Timpul Constantin Cheianu scrie că politicienii moldoveni parcă s-ar teme să dea o amploare meritată vizitei vicepreşedintelui american şi vorbesc despre el parcă cu jumătate de voce. „În Alianţă e ceartă, Guvernul stă să pice. Biden vine parcă mai ales de drag de Filat, nu pentru ţară. Nici Filat nu infirmă această impresie, nici ceilalţi doi colegi nu se ostenesc să se implice”. Şi Lupu şi Ghimpu stau spăsiţi de o parte, de parcă ar fi vorba de o ispravă electorală a unui concurent politic şi nu de un eveniment crucial pentru ţară. În încheiere, dl Cheianu scrie că vizita lui Biden putea fi cea mai mare oportunitate geopolitică din istoria de doăzeci de ani a Moldovei independente. Dar am ratat-o, conchide editorialistul.

Welcome to Moldova” titrează ziarul Adevărul, care îl citează pe primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur vorbind despre o altă vizită istorică şi anume cea a Secretarului de Stat american James Backer în 1992. Peste opt zile de la acea vizită, Mircea Snegur a fost primit la Casa Albă de preşedintele George Bush senior.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în paginile „Jurnalului de Chişinău” că venirea vicepreşedintelui american a coincis cu unul din momentele de criză din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană – şi asta înainte de a începe procesul de căutare a unei soluţii pentru alegerea preşedintelui ţării. Dl Negru crede că e timpul ca cei care au făcut mult pentru înfrângerea comuniştilor, adică jurnalişti, oameni de cultură sau simpli cetăţeni, să-şi depăşească rolul de spectator a ceea ce el numeşte o piesă absurdă şi să le spună lui Filat, Lupu şi Ghimpu: „Nesimţiţilor, împăcaţi-vă şi apucaţi-vă de lucru”.

Vsevolod Ciornei scrie în Săptămâna că obiceiul moldoveanului de a trăi într-o dezordine relativă şi de a da cu mătura doar în onoarea oaspeţilor este vechi şi păstrat cu pietate. Dictonul conform căruia este mai uşor să păstrezi curăţenia decât să o faci e tratat în Republica Moldova cu superioritatea cu care moldovenii tratează în general legile – de la regulile circulaţiei rutiere la cele regelementează adoptarea bugetului de Stat.

Şi ziarul de limba rusa Panorama scrie că unii Ivanovi din Moldova nu înţeleg limba rusă. Corespondenţii Panoramei au încercat să afle cum s-au simțit şi cum se simt acum reprezentanţii minorităţilor ruse în Moldova.
XS
SM
MD
LG