Linkuri accesibilitate

Lansarea în Germania a cărții „Isus din Nazaret” a Papei Benedict


O încercare reușită de normalizare a relaţiilor iudeo-creştine.


„Papa vrea să-i convertească pe evrei. El organizează o nouă cruciadă“. Am citat un titlu cu tentă ironică al ziarului berlinez „die tageszeitung - taz“ (din 19 martie 2008) în care s-a relatat despre reintroducerea unei rugăciuni catolice, care se rosteşte de Vinerea Mare. Conciliul Vatican II a renunţat la respectiva rugăciune, deoarece s-a considerat că reprezintă o calomnie a întregului popor evreu calificat drept ucigaş al lui Isus Cristos.

Pînă la sfîrşitul anilor 1960, în cursul controversatei rugăciuni cei prezenţi în biserică nu îngenuncheau, pentru a semnala astfel aserţiunea principală a închinăciunii cuprinsă în formula latină: „perfidi Judaei”. Odată cu reconsiderarea liturghiei tridentine în limba latină, la care s-a renunţat în urmă cu mai bine de patru decenii, în 2008 Papa a reintrodus, parţial, şi rugăciunea amintită, ceea ce a stîrnit numeroase reacţii de respingere cît şi proteste venite din partea unor organizaţii evreieşti.

Cercetătorii fenomenului antisemit consideră că rugăciunea pentru evreii „perfizi“, „necredincioşi“ sau „infideli“ (precum se poate traduce termenul latin) ar fi stimulat de-a lungul secolelor resentimentele anti-iudaice. Istoricii sunt de părere că anti-iudaismul creştin stă la baza antisemitismului modern.

Papa Benedict al XVI-lea a publicat acum o nouă carte, lansată joi în Germania (Jesus von Nazareth. Vom Einzug in Jerusalem bis zur Auferstehung /Isus din Nazaret. De la intrarea în Ierusalim pînă la înviere, vol. II, Verlag Herder, 2011, 368 p.). În această carte Benedict, care se numeşte, de fapt, Josef Ratzinger, se ocupă de partea fundamentală a doctrinei creştine. Ceea ce a fost remarcat, în mod special, este faptul că Bendict revizuieşte impresia negativă creată în urma discuţiei legate de rugăciunea de Vinerea Patimilor.

Expertul pentru probleme confesionale, Hartmut Kriege vede în demersul publicistic al Suveranului Pontif o încercare de normalizare reuşită a relaţiilor iudeo-creştine. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, Kriege afirmă:
„Papa scrie în această carte, ceea ce marile organizaţii din America au şi primit pozitiv, că nu poporul evreu este vinovat de uciderea lui Mesia Isus Cristos, fondatorul creştinismului. Potrivit Papei, pentru această faptă nu poate fi acceptată o culpabilizare colectivă a evreilor, ci vinovată e doar o clică a ierarhilor religioşi, adică a ierarhiei evreieşti din Ierusalim, susţinătorii anumitor grupuri revoluţionare, care s-au pronunţat pentru executarea sentinţei de condamnare la moarte.“

În opinia expertului Kriege, demersul lui Benedict va contribui la ameliorarea situaţiei tensionate care s-a creat între creştinii catolici şi evreii, în urma disputelor legate de reabilitare liturgică parţială a unei rugăciuni controversate.
XS
SM
MD
LG