Linkuri accesibilitate

Diminuarea subvențiilor de stat pentru agricultură


Fermierii și doleanțele lor
Fermierii și doleanțele lor

Proiectul bugetului de stat prevede 250 de milioane, organizațiile agricultorilor sperau să obțină 700 de milioane.

Mai multe organizatii ale agricultorilor din Republica Moldova şi-au spus astazi păsul, într-o conferinţă de presă despre diminuarea subvenţiilor statului în acest domeniu. Care sunt argumentele guvernanţilor şi care contrargumentele fermierilor?

Cele 250 de milioane de lei care ar veni in ajutorul producatorilor agricoli in acest an sunt suficienti doar pentru acoperirea datoriilor din anul trecut, afirmă preşedintele Uniunii Producatorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari: „Din 2007 pina in 2009 marea majoritate a agricultorilor au lucrat in pierdere. Dupa discutiile de 2 luni in privinta regulamentului de subventionare, noi ne pomenim in situatia in care putem incepe anul, practic, fara sprijin de la buget.”

Presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor, Vasile Mârzenco spune ca o suma mai mica pentru subventionarea agriculturii in acest an inseamna ca guvernantii au o atitudine superficială fata de acest sector.

Vasile Mârzenco: „Noi din contra, am asteptat de la actuala guvernare ca in fiecare an acest fond sa creasca cat de cat, sa aiba o tendinta de creştere, nu de diminuare.”

Igor Goraşov, presedintele Asociatiei Exportatorilor de Fructe, crede ca o subventionare mai consistentă a agriculturii ar atrage investitii, care pot crea locuri de muncă.

Igor Gorașov: „Chiar la noi in organizatie, Moldova Fruct, eu stiu ca sunt planuri de a construi cateva zeci de frigidere. Va dati seama, asta inseamna ca in operioada decembrie-februarie atunci cand oamenii din sate nu au de lucru, vor avea de lucru.”

Iar directorul exectutiv al Federatiei Agricultorilor din Moldova Agroinform, Aurelia Bondari aminteşte că tarile din jurul Moldovei subventionează mult mai mult agricultura.

Aurelia Bondari: „Noi şanse pe pietele de export avem foarte putine. Stim foarte bine ca sunt produse care, pe piata interna, nu avem suficienta piaţă pentru a le comercializa. Anume exportul aduce acele venituri pentru a dezvolta agricultura.”

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov ne-a declarat că recent prim-ministrul Vlad Filat a insistat sa fie examinată posibilitatea măririi sumei propusa pentru subventionare.

Vasile Bumacov: „Noi am avut discutii cu Ministerul Finantelor. Ceea ce s-a publicat este propunerea Ministerului Finantelor. Eu oricum aveam de gind sa cer in sedinta guvernului acest lucru. O sa vedem, oricum eu cred ca un minim necesar va fi asigurat.”

Europa Liberă: Vreo 500 de milioane?

Vasile Bumacov: „500 nu cred, mi-as dori foarte mult, dar nu cred ca este posibil.”

Organizatiile de fermieri din Moldova au trimis in aceasta saptamina o scrisoare catre Guvern, in care au solicitat 700 de milioane de lei pentru subventionarea agriculturii in 2011.
Previous Next

XS
SM
MD
LG