Linkuri accesibilitate

Rusia cere abolirea regimului de vize cu Statele Unite


Premierul Vladimir Putin și vicepreședintele american Joe Biden astăzi la Moscova

Dmitri Medvedev: „Relaţiile noastre economice rămân mult în urma progreselor politice”


Schimburile comerciale s-au aflat pe primul loc în convorbirile pe care vicepreşedintele american, Joseph Biden le-a purtat cu autorităţile de la Moscova, la doi ani după ce Statele Unite au spus că resetează relaţia cu Rusia. Agenda discuţiilor s-a completat, însă, astăzi cu o propunere neaşteptată.

Premierul rus Vladimir Putin i-a surprins astăzi pe mulţi când i-a solicitat vicepreşedintelui american, Joseph Biden abolirea regimului de vize între Statele Unite şi Rusia. Premierul rus a spus că dacă cele două ţări ar ajunge la un asemenea acord înainte ca Rusia să obţină anularea vizelor cu Uniunea Europeană, în relaţiile ruso-americane s-ar face un pas istoric, toate stereotipurile vechi ar fi spulberate şi ar începe o pagină nouă.

„O idee bună” – aşa i-ar fi răspuns Joseph Biden premierului rus, care a lansat propunerea pe neaşteptate, fără ca tema să fi fost abordată în prealabil.

În mai multe declaraţii făcute la Moscova, vicepreşedintele american a subliniat că vizita are drept scop principal să extindă, pe frontul economic, îmbunătăţirea relaţiilor politice, ca urmare a resetării lor anunţată de administraţia Obama cu doi ani în urmă.

La discuţiile cu preşedintele Dmitri Medvedev, Josepf Biden i-a mai spus liderului rus că Statele Unite îi sprijină viziunea despre o Rusie a inovaţiei, schimbării şi modernizării şi ar dori să participe la aceste transformări.

Medvedev a confirmat importanţa economică a vizitei, declarându-şi nemulţumirea că schimburile comerciale între cele două ţări bat pasul pe loc: „Relaţiile noastre economice rămân mult în urma progreselor politice”, a mai spus Medvedev.

Vicepreşedintele american a spus că Statele Unite cooperează cu alte ţări pentru a uşura intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului în cursul acestui an. Dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de corupţia şi lipsa de imparţialitate a justiţiei ruse, care afectează investitorii. Un subiect pe care Joseph Biden l-a abordat astăzi la discuţiile cu opoziţia şi reprezentanţii societăţii civile din Rusia, împreună cu problema drepturilor omului

Svetlana Gannuşkina, co-preşedinta celei mai mari organizaţii pentru drepturile omului din Rusia, Memorial, a spus că vicepreşedintele american a repetat la întâlnire sprijinul Statelor Unite pentru o societate civilă rusă puternică. După spusele activistei ruse, Biden le-a vorbit despre importanţa ca orice guvern să coopereze cu societatea civilă şi ca societatea civilă să poate exercita un control asupra autorităţilor.

O altă activistă, preşedinta grupului Helsinki de la Moscova, Ludmila Alekseeva a declarat serviciului rus al Europei Libere că tradiţia unor asemenea întâlniri cu apărătorii drepturilor omului arată că această problemă nu este trecută cu vederea şi că joacă un rol în relaţia dintre cele două ţări.
XS
SM
MD
LG