Linkuri accesibilitate

Strategia americană în relație cu criza din Libia


Voci acuză că retorica lui Obama nu este însoțită de fapte și ar compromite promisiunile de democratizare a Libiei.


In Libia, situatia continua sa se mentina incerta, pe fondul ofensivei fortelor colonelului Muammar Gaddafi. Cum evolueaza strategia libiana a administratiei Obama ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama continua sa reziste apelurilor la o interventie militara in Libia, cu riscul de a fi catalogat drept slab, de catre opozitia republicana. Seful executivului a spus si continua sa spuna ca toate optiunile, inclusiv cea militara sint luate in considerare. In discutiile purtate cu premierul britanic, David Cameron, Obama s-a referit la o serie intreaga de optiuni, intre care si o zona de non-survol.

Pe de o parte, presedintele american a cerut plecarea lui Muammar Qadhafi de la conducerea Libiei. Dar scenariile care includ o interventie militara occidentala nu sint de bun augur, sustin experti. Faptul ca echipe de salvare britanice au fost retinute, un timp, simbata, in estul tarii, controlat de rebeli, nu este vazut la Washington ca un semn bun. O sursa din administratie sustine ca experienta istorica demonstreaza ca a te precipita in astfel de situatii e contra-productiv, adauging ca presedintele nu va face asta, indiferent de ce spun criticii.

Aceasta pozitie s-ar putea schimba daca apar dovezi ca Muammar Gaddafi isi masacreaza populatia. Dar apetitul administratiei pentru actiune militara e redus, tinind cont de cele intimplate in Irak si de faptul ca pina acum, spre deosebire de alta recente miscari populare in zona, Muammar Gaddafi este subrezit dar s-a mentinut la putere. Chiar si in cadrul forurilor NATO, echipa lui Obama nu este entuziasmata de ideea zonei de non-survol, care se bucura de sprijinul unor influenti senatori americani. Argumentul este ca fortele aeriene au un rol mic in actualul conflict. Iar ideea trimiterii de trupe terestre este chiar mai putin agreata.

Exista si voci care acuza insa ca retorica lui Obama nu este insotita de fapte si compromite promisiunile de democratizare a Libiei. Intre acestia se numara conservatori, ca fostul ambasador american la ONU, in timpul administratiei George W. Bush, John Bolton. Expertul conservator, Bill Kristol scrie si el ca presedintele va regreta ca a lasat aceasta oportunitate sa-i scape, asa cum Bill Clinton a spus la incheierea mandatului, ca regreta ca a asteptat prea mult sa intervina in fosta Iugoslavie.

In cadrul admistratiei, secretarul de stat Hillary Clinton atrage atentia – sustin surse— ca daca nu se actioneaza in Libia exista posibile paralele cu Somalia, care a devenit un centru Al Qaeda, dupa ani de zile de razboi civil. Pozitia presedintelui e mixta – sustin experti. Pe de o parte el s-a delimitat de la inceput de razboiul din Irak si are o natura prudenta. Pe de alta parte insa detesta dictatorii. „Sa ne amintim ca este probabil singurul presedinte american care a trait sub o dictatura, in copilarie, in Indonezia” – aminteste Tom Ricks, autor a doua carti despre razboiul din Irak.
XS
SM
MD
LG