Linkuri accesibilitate

Radicalizarea comunității musulmane din Statele Unite


Memorial la locul atentatului de la Fort Hood
Memorial la locul atentatului de la Fort Hood

Reacții contradictorii la o propunere de dezbatere parlamentară.


In Statele Unite, presedintele Comisiei Camerei Reprezentantilor pentru securitate interna, Peter King si-a propus sa organizeze o audiere cu privire la radicalizarea comunitatii musulmanilor americani. Despre reactiile la aceasta idee, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In rindurile Partidului Republican, din care face parte deputatul Peter King, opiniile sint impartite. Liderul majoritatii republicane din Camera, Eric Cantor - care este evreul-american cu functia cea mai inalta in Congres - este de acord cu Peter King, care, pe de alta parte e atacat de organizatii pentru drepturi civile si religioase.

Acuzatiile care i se aduc lui King deriva din faptul ca deputatul focalizeaza investigatia sa, in legatura cu pericolul terorist intern, asupra unui unic grup etnic si religios. Purtatoarea de cuvint a deputatului Kantor a explicat ca audierea convocata de King este consecinta unor evolutii recente, care creaza ingrijorare: uciderea unor militari americani de catre militanti musulmani extremisti in Germania, crimele de la Fort Hood, comise de un simpatizant Al Queda si recenta arestare in Texas a unui student musulman care planuia atentate, intre care si impotriva casei fostului presedinte George W Bush.

Dar presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner si adjunctul sau, deputatul republican de California, Kevin McCarthy evita sa se pronunte, probabil pentru a nu permite acestei dezbateri sa distraga atentia de la altele mai importante. Prudenta lor nu este intimplatoare.

Audierea are sanse sa prezinte Partidul Republican ca opunindu-se unei minoritati religioase, care se bucura de protectie constitutionala ca si celelalte minoritati. Or, conducerea republicana spera sa-si focalizeze mesajul politic asupra chestiunilor economice si crearii de noi locuri de munca. Deputatul King a luat act de pozitia circumspecta a liderilor, dar spune - pe de alta parte - ca acestia nici nu l-au impiedicat sa tina audierea.

El mai spune ca tema se bucura de sprijin popular. Consiliul pentru Relatii Americano-Islamice, o organizatie de lobby, sustine ca audierile convocate de deputat induc in eroare, cu privire la situatia reala. La Casa Alba, adjunctul consilierului pentru securitate nationala, Denis McDonough a declarat de curind ca „americanii nu stigmatizeaza si demonizeaza o intreaga comunitate din cauza actiunilor citorva membrii”.

Democratii critica organizarea audierii. Dar cit timp s-au aflat la conducerea camerei au initiat si adoptat o lege care combate terorismul intern si despre care multi spun ca de asemenea viza intr-o masura disproportionata pe musulmani. Anumite grupari religioase sustin ca audierile readuc in memorie vinatoarea de vrajitoare, initiata in anii 50 de senatorul Joseph McCarthy, in acea perioada impotriva influentei comunismului. „Ceea ce audierea comunica este ca toti musulmanii din America sint investigati si suspectati”—este de parere Michael Macleod de la Uniunea Americana pentru Libertati Civile.
XS
SM
MD
LG