Linkuri accesibilitate

Moartea subită a părculeţului


O ditamai firmă de construcţie a ras parcul în doi timpi şi trei mişcări pentru a înălţa acolo un bloc de locuinţe.


Nu prea am observat ca moartea subită a părculeţului de la Stăuceni să fi răvăşit multă lume. E linişte şi pace în Republica Moldova. La urma urmei, un părculeţ nu e mare scofală! Există lucruri mult mai importante, bunăoară, alegerea preşedintelui ţării aşteptată ca o izbăvire.

S-a procedat, dacă am înţeles eu bine, ca de obicei. O ditamai firmă de construcţie a ras parcul în doi timpi şi trei mişcări pentru a înălţa acolo un bloc de locuinţe. Un reprezentant al firmei a declarat ritos că are toate actele în regulă, că are autorizaţie de construcţie. Păi, nu aveam nici o îndoială în această privinţă. La noi mereu cei care doboară copaci sau intră în spaţiile verzi au autorizaţii. Mai rău e că de multe ori nu pot fi găsite alte locuri pentru construcţii decît spaţiile verzi.

Anemică de-a dreptul a fost de această dată reacţia locatarilor din vecinătate. Da, cineva şi-a exprimat, cu voce gîtuită, regretul în legătură cu dispariţia părculeţului, dar altcineva, mult mai volubil şi mai hotărît, ne-a vorbit despre cît de importantă e construcţia noului bloc. Viitoarea clădire, reieşea din spusele omuleanului volubil şi hotărît, va adăposti multe familii tinere. Iar tinerii trebuie ajutaţi, trebuie asiguraţi cu locuinţe, nu-i aşa? Că doar n-o fi nişte copaci stupizi mai importanţi decît confortul tinerei generaţii...

Da, în faţa necesităţilor tinerei generaţii, argumentele de natură ecologică nu mai au putere de convingere... Iar dacă e să vorbim serios, avem de-a face cu aceeaşi poveste care a început în zorii tranziţiei, cu aceeaşi ofensivă asupra spaţiilor verzi. Iar drept fundal pentru această ofensivă necruţătoare au servit mereu declaraţiile însufleţitoare ale politicienilor şi edililor despre ocrotirea naturii.

Ei mereu au ocrotit, ocrotesc şi vor ocroti ramul, floarea, tufarul, copacul, iarba... Ei recită uneori poezii care elogiază natura şi participă la campanii gen „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Iar în acelaşi timp ramul şi floarea sînt strivite de beton şi sticlă...
XS
SM
MD
LG