Linkuri accesibilitate

Washington: președinta kirghiză Otunbaeva primește premierul Departamentului de stat destinat femeilor care dau dovadă de curaj


Preşedinta kirghiză Roza Otunbaeva a primit la Washington unul din cele 10 premii acordate de către Departamentul de Stat al Statelor Unite femeilor din lume care dau dovadă de curaj.

Prima doamnă a Statelor Unite Michelle Obama i-a înmânat astăzi premiul preşedintei kirghize, despre care secretarul de stat Hillary Clinton a spus că a folosit puterea pentru a-şi servi poporul. Otunbaeva, prima femeie la conducerea unei ţări central asiatice, se întâlnise cu o zi mai devreme cu preşedintele american Barack Obama, care-şi exprimase sprijinul pentru eforturile ei de a consolida democraţia.

Serviciul kirghiz al Europei Libere relatează, însă, că o activistă pentru drepturile etnicilor uzbeci din Kirghizstan spune că va renunţa la un premiu oferit de Departamentul de Stat în semn de protest faţă de premierea preşedintei kirghize. Activista Mutabar Tajibaeva o acuză pe Otunbaeva că n-a făcut nimic pentru a opri violenţele împotriva etnicilor uzbeci din sudul ţării soldate cu peste 400 de morţi în iunie anul trecut.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG