Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc își asumă răspunderea pentru noul Cod al Muncii


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

O legislație menită să flexibilizeze piața muncii și să descurajeze munca la negru.

Noul cod al muncii pe care guvernul roman vrea sa-si joace din nou cartea legitimitatii are in prim plan o noua filozofie prin care incearca sa stimulteze munca, sa transforme piata atuothona a muncii intr-una mai flexibila si bineinteles sa descurajeze munca la negru. In acest fel guvernul roman intentioneaza sa deschida calea reglementarilor prietenoase pentru investitotorii straini, care s-au plins mereu ca in Romania codul muncii este mai favorabvil angajatilor, decit patronilor.

Guvernul de centru-dreapta din Romania a construit astfel un nou cod al muncii extrem de dur pentru cei care incearca sa evite munca taxata. Modificarile aduse majoreaza de fapt amenzile civile si introduc pedepse cu inchisoarea de pina la trei ani pentru angajatorii care folosesc munca ilegala. De asemenea si lucratorii care accepta sa lucreze fara forme legale sint amendati.

Pe de alta parte si angajatii din Romania vor fi protejati cu noua legislatie impotriva patronilor care vroiau sa-i exploateze. In plus patronii care isi platesc in mod repetat angajatii cu salarii sub nivelul minim brut pe tara sint pasibili de inchisoare de la sase luni la un an sau amenda penala. Aceeasi pedeapsa se aplica patronilor care refuza accesul inspectorilor de munca in spatiile intreprinderii lor. Cu inchisoare de la unu la doi ani pot fi sanctionati si angajatorii care sunt descoperiti cu mai mult de trei persoane fara contracte de munca.

Pedeapsa patronului poate ajunge la trei ani daca angajatii ilegal muncesc in conditii periculoase. In actualul cod al muncii cazurile cele mai grave in care patronii incalca drepturile angajatilor sint pedepsite cu amenzi care ajung pina la circa o mie de euro. Noua legislatie din Romania va amenda insa si muncitorul care accepta sa lucreze la negru cu sume care merg pina la 400 de euro.

Noul cod al muncii pentru care guvernul roman isi asuma raspunderea va intra in
vigoare, daca motiunea depusa de opozitie nu va avea succes. In cazul putin
probabil in care motiunea stringe jumatate plus unu din voturile tuturor
parlamentarilor romani, atunci guvernul cade.
XS
SM
MD
LG