Linkuri accesibilitate

Analiză Hotnews despre apropiata vizită la Chișinău a lui Joe Biden


Paranoia anti-Băsescu (Evenimentul zilei)

O analiza publicata de hotnews semnaleaza apropiata vizita la Chisinau a vicepresedintelui american Joe Biden – o premiera pentru Republica Moldova si o relansare a eforturilor de solutionare a conflictului din Transnistria. Ar fi prima consecinta palpabila a declaratiei facute in octombrie trecut la Deauville de presedintele rus Dimitri Medvedev: „cred ca avem sanse bune sa reluam acest proces si sa obtinem un rezultat” – citeaza Hotnews. Analiza semnata de Ileana Racheru consta in trecerea in revista a scenariilor posibile: Transnistria reintra in componenta Republicii Moldova sau, dimpotriva, se separa definitiv. In prima ipoteza, dificultatile n-ar fi putine: primul obstacol - reintegrarea birocratic-administrativa a unui teritoriu stapanit atata vreme de un regim politic semiopac; ar fi nevoie apoi de o resetare a procesului de constructie a statului moldovenesc, inceputa acum 20 de ani si realizata doar partial; in sfarsit, ar fi vorba de o ingreunare inevitabila a situatiei economice a Moldovei. Ruperea Transnistriei ar fi, in schimb, o lovitura pentru orice regim aflat la putere la Chișinău si ar deveni o problema pentru orice aliat european al tarii. Concluzia analizei publicate de hotnews este astfel ca numai mentinerea Transnistriei in componenta Republicii Moldova poate asigura stabilitate politica si incredere din partea Europei.

Despre votul democrat liberalilor impotriva unui proiect de asanare morala a partidului, Liviu Antonesei scrie in Adevarul ca despre un diagnostic comun tuturor partidelor politice mari din Romania. In perspectiva alegerilor legislative din 2012, exista riscul unor surprize inconfortabile din partea formatiunilor „din marginea sistemului”.

Un comentariu din Evenimentul zilei, semnat de Sorin Ionita, atrage atentia asupra unor grave distorsiuni ale atitudinilor politice. S-ar fi instalat, considera autorul, un fel de paranoia anti-Basescu, care nu mai tine seama de datele reale ale situatiei. Victima acestei psihoze la care a contribuit din plin ar putea fi chiar liderul social democrat Victor Ponta – singurul politician important care ar avea datele sa poata coabita cu Basescu. Din pacate, el n-ar mai putea adopta o asemenea pozitie, pentru ca toata lumea – si mai ales propriul partid si aliatii lui – asteapta de la Ponta un singur lucru: razboi cu presedintele. .
XS
SM
MD
LG