Linkuri accesibilitate

Justiția rusă apărată într-o scrisoare de protest aparent manipulată de guvern


55 de personalităţi ale vieţii publice din Rusia au protestat faţă de ceea ce numesc o „încercare de a exercita presiuni asupra justiţiei” de către sprijinitorii omului de afaceri Mihail Hodorkovski, condamnat anul trecut la încă 6 ani de închisoare, peste cei 8 pe care i-a ispăşit deja. Intr-o scrisoare deschisă, cei 55 de semnatari spun că este primejdios să se încerce reformarea sistemului juridic din Rusia prin exercitarea de presiuni asupra instituţiilor publice prin manipularea opiniei publice, discreditînd astfel sistemul judecătoresc al Rusiei.
Printre semnatarii scrisorii sunt o prezentatoare TV, Tina Kandelaki, antrenorul echipei de gimnastică a Rusiei, Irina Viner, veteranul hockeist Vladislav Tretiak, care este si deputat in Duma, cîntăreţul rock Nikolai Rastorguiev.
Potrivit declaraţiei unuia dintre avocaţii lui Mihail Hodorkovski, aceasta scrisoare deschisă ar fi o încercare a autorităţilor de a salva aparenţele in cazul fostului miliardar rus. Modul în care s-a desfasurat procesul său a fost criticat de activişti ruşi pentru respectarea drepturilor omului şi de instituţii si personalităţi internaţionale.
XS
SM
MD
LG