Linkuri accesibilitate

Opțiuni militare americane în criza din Libia


In Statele Unite, dezbaterea publică se concentrează asupra viabilității unei acțiuni militare, care să pună capăt regimului Gaddafi.


Situatia din Libia se mentine extrem de tensionata, violentele continua. Care ar fi optiunile americane? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In urma cu circa o saptamina, presedintele Obama a cerut explicit ca liderul libian, Muammar Gaddafi sa plece de la putere. In numar mare, libieni poarta in aceste zile un razboi civil singeros, impotriva fortelor dictatorului. Incontro se indreapta aceasta confruntare e foarte greu de prezis.

In Statele Unite, dezbaterea publica se concentreaza asupra viabilitatii unei actiuni militare, care sa puna capat regimului Muammar Gaddafi. S-a discutat despre o zona de non-survol, care sa-l impiedice pe colonelul Gaddafi sa atace manifestantii, cu avioane de lupta. Ministrul american al apararii, Robert Gates e sceptic. Altii—spun ca presedintele Obama este mult prea pasiv, in evolutiile din Orientul Mijlociu si ar trebui sa actioneze, trimitind un mesaj clar ca America e de partea democratiei. Multi cred ca orice ar decide administratia Obama ar trebui sa se bucure de sprijinul Ligii Arabe, nu doar in faza initiala, dar si in implementare.

Ministrul Gates si seful statelor majore reunite, amiralul Mike Mullen cred ca o zona de non-survol ar fi practic un act de razboi, pentru ca mai intii trebuesc distruse instalatiile anti-aeriene ale tarii. Altii cred ca mai bine decit zona de non-survol ar fi pur si simplu distrugerea avioanelor militare libiene, la sol. Dar acesta e un efort complex si libieni isi vor pierde viata. Senatori intre care John Kerry, Joe Lieberman si John McCain cred ca totusi zona de non-survol e fezabila si necesara. Dar avioanele nu sint pe de alta parte, arma predilecta a mercenarilor lui Muammar Gaddafi.

O alta optiune de luat in considerare e inarmarea opozitiei. Experti considera ca armele aflate acum in posesia fortelor care se opun dictatorului nu sint suficiente pentru a ataca cu succes capitala Tripoli. Ei doresc grabnica autorizare de livrari de arme anti-tanc si anti-aeriene, care ar putea avea rezultate similare zonei de non-survol, daca aceasta e considerata primejdioasa.

O alta idee este atacarea fortelor lui Muammar Gaddafi, intre care se numara mercenari, pentru a le impiedica sa inainteze catre centrul insurgentei, orasul Benghazi, din est. Asta ar putea descuraja fortele guvernamentale sa incerce sa recucereasca Benghazi, dar fireste e greu de pus in aplicare, din cauza haosului din tara.

O optiune extrema pentru Occident, pe care nimeni nu o ia in considerare serios, pentru moment este trimitarea de militari, intre 10 si 15,000, in cazul in care fortele lui Muammar Qadhafi ucid in masa si preiau initiativa.
XS
SM
MD
LG