Linkuri accesibilitate

De ce e curtată România de Rusia?


Acordul ruso-bulgaro-elen a fost semnat la Atena în 2007
Acordul ruso-bulgaro-elen a fost semnat la Atena în 2007

Gazprom se retrage din proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis.


Rusia se pregateste sa paraseasca proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis, spune ministrul rus al energiei Serghei Shmatko, sugerind in acelasi timp Romaniei ca ar putea atrage Gazprom in conducta concurenta care ar urma sa traverseze Romania pe traseul Constanta-Trieste.

Prin oleoductul Burgas-Alexandroupolis urma sa treaca petrol provenit din zona Marii Caspice, ocolind insa strimtorile Bosfor si Dardanele. Acordul pentru aceasta conducta, prin care Europa Occidentala ar fi urmat sa fie aprovizionata cu titei caspic, a fost semnat in 2007 intre Rusia, Bulgaria si Grecia. Oleoductul proiectat de rusi cu intenta clara de a ocoli Turcia urma sa aiba o capacitate de 35 de milioane de tone de petrol pe an si o lungime de 280 de kilometri intre portul bulgar la Marea Neagra, Burgas si portul grecesc la Marea Egee, Alexandroupolis. Rusia renunta la aceasta ideea din cauza ca Bulgaria nu are suficienti bani pentru a asigura proiectul din punct de vedere ecologic la standardele Uniunii Europene sau cel putin acesta este pretextul.

In schimb Rusia ar fi tentata sa intre in combinatii cu Romania din mai multe motive: in
primul rind ca oleoductul Constanta- Trieste intersecteaza in Serbia conductele detinute de compania Nis, la care este investitor majoritar si care detine treirafinarii. In plus intre Constanta si Pitesti exista deja conducte, iar de aici la Pancevo, in Serbia sint 435 de km.

Kazahstanul ar fi deasemenea interesat de acest traseu, mai cu seama ca prin Rompetrol detine cea mai mare rafinarie la MareaNeagra, iar oleoductul care leaga portul romanesc Constanta de portul Trieste, situat in nord estul Italiei ar duce mai repede petrolul kazah spre rezervoarele occdientului.

In toata aceasta ecuatie exista insa si un semen de intrebare, fiindca Rusia a mai
incercat sa atraga Romania in gazoductul South Stream, proiectat sa aduca de
data aceasta gaz caucazian in Europa prin ocolirea Turciei si Ucrainei. Numai ca
in acel joc, Rusia negocia cu Bulgaria o pozitie mai buna, iar intrarea Romaniei
in acele discutii n-au facut decit sa-i usureze Moscovei misiunea. De de data aceasta Romania este mult mai precauta si incearca probabil sa gaseasca furnizor de petrol pentru aceasta conducta, cu ajutor rusesc cit mai mic, lucru destul de dificil fiindca deocamdata Rusia ramine al doilea producator mare de titei.
XS
SM
MD
LG