Linkuri accesibilitate

Noi dosare KGB transferate de la SIS la Arhiva Națională


Dosare KGB transferate la Arhiva națională
Dosare KGB transferate la Arhiva națională

Restul dosarelor, în numar de 13 mii, vor ajunge la Arhiva Națională până la sfârșitul anului, în 3 etape.

Am intalnit-o pe Ana Cabac la Serviciul de Informatii si Securitate. Venise degeaba, pentru ca dosarul tatalui ei nu se gasea in lotul care a fost dus astazi la Arhiva Nationala. Batrana vrea sa faca dreptate asa cum, spune ea, realitatea este diferita decat cea descrisa un fragmentele de dosar pe care le-am primit pana acum cu greu.

Ana Cabac
Ana Cabac: “In 1941, pe data de 19 iulie tatal meu si mai multi cimislieni adica au incendiat depozitele Cooperativei de Consum si au aruncat in aer cladirea NKVD-ului. Pe cind eu stiu ca eu dormeam in noaptea ceea linga taticul meu la aer liber, si un vecin ne-a strigat „mai Chiril arde”. Si dupa ce ne-au scos pe toti in afara satului, pe dealul din preajma, s-au dus sa vada ce se intampla.”

In 1941 tatal doamnei Cabac a fost arestat, si a murit un an mai tarziu, in dosar e scris – de hemocolita.

Ana Cabac: „Ce inseamna? Eu am talmacit-o singura: hemoragie a intestinului.”

Batrana, in fata presei, a depus o cerere de acces la dosarul tatalui ei, pentru ca nu crede ca va trai pina cand dosarul va fi trimis la Arhiva. Directorul adjunct al SIS Valentin Dediu a spus ca doamna Cabac poate citi dosarul fara nicio problema. Declaratie facuta tot in fata presei.

Valentin Dediu
Valentin Dediu: „Primim in executare, il ridicam, si o invitam sa ia cunostinta cu dosarul, cu prezentarea documentului care confirma ca dumneaei este ruda.”

Valentin Dediu a declarat ca dosarele sunt transferate la Arhiva Nationala in ordinea inscrierii lor in inventarul depozitului SIS. Iar solicitarile de acces ale cetatenilor vor fi examinate in comun, de ambele institutii.

Valentin Dediu: „Astazi am pregatit peste 5000 de dosare, aici va prezentat numai o parte din ele, procedura este foarte complicata de a le transmite. Printre dosarele importante este dosarul lui Stefan Pirogan, om politic si de stat, fost prefect de Balti, dosarul lui Vasile Gafenco si Anton Caraman, deputati in Sfatul tarii. Si, evident, cel mai important dosar, este dosarul grupului lui Alexandru Usatiuc Bulgar, Gheorghe Ghimpu si Valeriu Graur, compus din 11 dosare.”

Petru Vicol
Directorul Arhivei Nationale, Petru Vicol spune ca cetatenii vor avea acces la dosarele transferate astazi abia la sfarsitul lunii martie, dupa ce vor fi, cum spune el, puse in ordine. Inca persista problema lipsei de spatiu la Ahiva.

Petru Vicol: „Totul depinde de alocarea mijloacelor financiare de constructia anexei la cladirea Arhivei Nationale. Vreau sa mentionez ca proiectul este elaborat in 2009, au fost facute mai multe demersuri in adresa Guvernului pentru alocarea acestor bani. Se mai discuta problema alocarii unui spatiu pentru depozitarea acestor documente.”

De la prima transmitere a dosarelor, la SIS s-au adresat peste 90 de cetateni care au vrut sa vada dosarele. Reprezentantii SIS si Arhivei Nationale spun ca toti 90 au primit acces si n-a fost inregistrata nicio plingere. Pina acum la Arhiva Nationala au ajuns 10 mii de dosare din perioada 1920-1971. Restul dosarelor, in numar de 13 mii, vor ajunge la Arhiva Nationala pina la sfarsitul anului, in 3 etape, in lunile mai, septembrie si noiembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG