Linkuri accesibilitate

Cursuri de recalificare a militarilor în rezervă


Organizate de Camera de Comerț și Industrie și susținute de OSCE, cursurile au o durată de 8 luni de zile.


„Cum să gestionezi o afacere” este cursul la care am asistat astăzi ca simplu privitor. Studenţii? Ofiţeri în rezervă, adică pensionaţi - cu familii, copii şi zeci de ani dedicaţi serviciului militar. L-am întrebat pe unul dintre studenţi, locotenent-colonelul Viorel Cojocaru, ofiţer în rezervă, ce l-a făcut să urmeze un curs de recalificare profesională.

Viorel Cojocaru
Viorel Cojocaru: „Primul gând care a apărut atunci când am decis că trebuie să părăsesc structura miliatară a fost: cu ce mă voi ocupa în continuare? Totuşi cunoştinţele pe care le-am acumulat în perioada anilor de studii în şcoala militară nu mi-au permis pe deplin să mă integrez în viaţa civilă. Suntem de o vârstă tânără, avem forţe, avem energie, suntem capabili să fim în continuare de folos statului”.

Deseori, militarii obişnuiţi ani de zile cu un regim de lucru strict sau dacă ar fi să fac uz de un jargon militar – ca la cazarmă, odată ieşiţi la pensie trăiesc o adevărată dramă. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns discutând cu maiorul în rezervă Gheorghe Tudor Cebotari.

Gheorghe Tudor Cebotari
Gheorghe Tudor Cebotari: „Am socotit că nu mai trebuiesc pentru nimeni, adică nu am putut să mă realizez şi am început să mă ocup cu ce? Cu nişte lucrări pe lângă casă, pe lângă familie, pe lângă soţie”.

Din vorbă în vorbă aflu că în armata naţională Gheorghe Tudor Cebotari a fost genist, o specialitate pe care o numeşte „nobilă şi frumoasă”... dar mai puţin solicitată în afara armatei. Însă ofiţerul nu s-a pierdut cu firea odată ieşit la pensie.

Gheorghe Tudor Cebotari: „Pe urmă mi-a venit ideea la o grupă de oameni de ai noştri, la o grupă de genişti, să deschidem o afacere”.

Europa Liberă: Ce fel de afacere?

Gheorghe Tudor Cebotari: „Având în vedere că pe teritoriul nostru, în localităţile acestea a fost armata sovietică sunt foarte multe depozite, sunt depozitate foarte multe muniţii de artilerie care acuma s-au expirat termenul de păstrare. Este o programă prin OSCE, vrem să o realizăm prin firma noastră ca să ne ocupăm cu nimicirea şi utilizarea acestor muniţii”.

Gheorghe Tudor Cebotari a înţeles că doar cu o idee nu va putea pune pe roate o afacere, tocmai de aceea a decis să vină la un curs specializat: „Iniţierea unei afaceri – aşa parcă sună scurt dar foarte multe documente trebuie să le ştii, e foarte grea calea aceasta până începi o afacere şi dacă nu ştii documentele de bază – poţi să stai să te odihneşti”

Angela Solcan
Cursul de iniţiere în afaceri este predat ofiţerilor în rezervă de către Angela Solcan decana facultăţii de Business şi Administrarea Afacerilor de la Academia de Studii Economice. Ea crede că o parte din calităţile pe care le posedă foştii militari i-ar ajuta să-şi deschidă mai lesne o afacere: „Multe calităţi care ei le au şi care consideră că sunt necesare să le aibă o persoană sunt acele calităţi care trebuie să le aibă întreprinzătorul – responsabilitatea, punctualitatea, capacitatea de muncă, cunoştinţele, plus asumarea riscului, pentru că activitatea de întreprinzător înseamnă asumarea riscului”.

Cursurile de recalificare pentru militarii în rezervă sunt organizare la Camera de Comerţ şi Industrie. Pe lângă cursul de iniţiere în afaceri, ei îl pot frecventa şi pe cel de limbi străine sau tehnologii informaţionale. Am întrebat-o pe Victoria Cotici, coordonatoarea programului, cum ar răspunde unui eventual reproş – de ce ar trebui cheltuiţi bani pentru şcolirea militarilor în rezervă, care sunt asiguraţi financiar de către stat?

Victoria Cotici
Victoria Cotici: „Este o vorbă: viitorul nu deschide uşa celor fără trecut. Sigur, ei au o pensie. Înseamnă asta oare că trebuie să îi lăsăm să-şi trăiască viaţa doar cu pensia pe care o au, că nu mai avem nevoie de ei, nu mai avem nevoie de cunoştinţele lor, de experienţa lor de viaţă? Dar pot în felul acesta să se angajeze undeva sau pot să îşi creeze propria afacere şi prin asta pot să creeze locuri de muncă şi atunci este bine-merci şi pentru altă lume din jur”.

Cursurile pentru recalificarea militarilor sunt organizate cu suportul OSCE pentru o durată de opt luni de zile. Astfel, iniţiatorii programului şi-au propus să şcolească peste 1200 de militari într-o perioadă de patru ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG