Linkuri accesibilitate

O reîmpărțire a sferelor de interese economico-financiare?


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Privatizarea nu este un spectacol pentru oameni cu nervii slabi, dar trebuie să fie una transparentă, în conformitate cu legea.










Gheorghe Cojocaru: Scumpirile carburanților sau ale convorbirilor telefonice inițiate de administrația Moldtelecom-ului, dar retrase, pentru moment, la cererea primului ministru Vlad Filat, sunt un subiect care generează tensiuni grele în interiorul Alianței pentru Integrare Europeană. Se vede de departe că aceste tensiuni comportă un potențial exploziv, destabilizator, și induc în societate o stare de enervare și nemulțumiri mocninde. Totodată, ele reflectă o confruntare dură de interese ale celor mai influente structuri economice și financiare care fie să regăsesc în arcul guvernamental, fie în afara lui, și care au ajuns să se confrunte, încă nu la rampă deschisă, mai ales, din perspectiva privatizării unor importante obiecte aflate în gestiunea statului.

Europa Liberă: Credeţi că începe sau a început deja o reîmpărțire a sferelor de interese economico-financiare?

Gheorghe Cojocaru: Nu este exclusă și o asemenea interpretare, privatizările despre care se vorbește pot fi interpretate și din acest punct de vedere. O reîmpărțire a prăjiturii publice care iată-iată va trebui supusă unui proces de privatizare nu poate să nu atragă interesul marilor actori economici și să nu producă, în consecință, o repoziționare a sferelor lor de interese. Privatizarea, probabil, nu este un spectacol pentru oamenii cu nervii slabi, dar ea ar trebui în mod obligatoriu să fie una transparentă, în conformitate cu legea, astfel încât de pe urma acesteia să beneficieze, înainte de toate, cetățenii simpli.

Europa Liberă: Pe plan politic, se pare, privatizarea preconizată nu contribuie la consolidarea Alianței, ci, dimpotrivă, o clatină din toate puterile.

Gheorghe Cojocaru: Privatizarea obiectelor preconizate, între care și Moldtelecom-ul, încă nu a luat startul, dar luptele în avangardă pentru dobândirea controlului asupra acestora deja s-au declanșat și, după cum se vede, ele vor fi extrem de crâncene. Ca întotdeauna în asemenea situații, cei care se bat, în disprețul oricăror reguli, riscă să piardă cu toții în favoarea celui care stă pe tușă și-și aplaudă frenetic, din umbră, oponenții care se anihilează reciproc. Este mai mult decât adevărat că Alianța este pândită de acest pericol. Astăzi, în toiul acuzațiilor reciproce între liderul democrat Marian Lupu și cel liberal-democrat Vlad Filat, un aer rece circulă prin culoarele Alianței, care ar putea șifona puternic imaginea și autoritatea actualei guvernări.

Europa Liberă: Se creează impresia că problemele se aglomerează, tensiunile și ele se înmulțesc, iar guvernarea actuală întârzie să vină cu soluții. Este corectă o asemenea impresie?

Gheorghe Cojocaru: Corectă sau nu, dar resimțim cu toții această presiune a problemelor cotidianului. Probleme, probabil, vor fi tot mai multe și ar fi riscant ca cineva din actuala formulă de guvernare să devină el însuși o problemă pentru evoluțiile din Republica Moldova. Alianța pentru Integrare Europeană trebuie să convingă cetățeanul simplu că știe și poate să rezolve toate aceste probleme, soluția fiind una singură – prin muncă asiduă și prin fapte concrete în fiecare zi.
XS
SM
MD
LG