Linkuri accesibilitate

Voronin: soluție tehnică sau negocieri pentru distribuirea puterilor


Vladimir Voronin

Dumitru Diacov (PD): Propunerile opoziţiei urmăresc amplificarea neînțelegerilor din cadrul AIE.

Liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin a declarat astăzi Europei Libere că fracţiunea sa ar putea cădea de acord să voteze împreună cu alianţa de guvernare un nou şef al statului chiar dintre deputaţii actuali, dar cu anumite condiţii.

Vladimir Voronin ne-a spus că candidatul pe care l-ar putea sprijini în anumite condiţii partidul său la funcţia de şef de stat poate fi şi din sânul alianţei, însă nu Marian Lupu.

Vladimir Voronin: „Nu poate partidul nostru să voteze un lider al altui partid din parlamentul actual fără nici un fel de condiţii, ca ei să deţină toate funcţiile - şi guvernul, şi preşedinţia. Dacă ne gândim la un candidat din interiorul parlamentului, va fi necesar de discutat şi problema repartizării tuturor funcţiilor în stat. De aceea eu şi zic - un cadidat din afară, pentru că ar rămâne totul neschimbat. Dar dacă vorbim de un reprezentant al partidelor, atunci se schimbă situaţia.”

Voronin spune că cea mai bună ar fi totuşi o „soluţie tehnică”, prin care înţelege avansarea unui candidat neafiliat politic la funcţia de şef de stat.

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a încercat însă astăzi, adevărat fără succes, să propulseze pe agenda de dezbateri a legislativului proiectul comuniştilor de modificare a constituţiei, ce prevede reducerea de la 61 la 51 a numărului de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui. Liberalii optează de fapt pentru depăşirea crizei politice printr-o amplă reformă constituţională, dar cred, se pare, că merită să se încerce şi modificarea unui singur articol constituţional, mai întâi în parlament, iar mai apoi prin referendum dacă comuniştii nu-şi vor susţine proiectul, aşa cum au declarat în repetate rânduri.

Mihai Ghimpu: „Cine crede că este altă cale, înseamnă că doreşte distrugerea alianţei. PL nu va merge la distrugerea alianţei. Cu toate că nu le plac eu lor şi nu-mi plac mie unii dintre ei. Dar asta e. Aici nu e dragoste în care poţi să alegi.”

Iată replica liderului comunist: „Nu. Noi am retras proiectul nostru de modificare a articolului 78 şi nu mai revenim la el. Soluţia tehnică constă numai într-aceea ca noi să votăm un candidat independent, din partea societăţii civile şi să punem punct la aceste lucruri.”

Voronin afirmă că ar fi discutat această soluţie cu liderul liberal-democraţilor Vlad Filat, atunci când s-a întâlnit în câteva rânduri cu el, dar că n-ar fi obţinut deocamdată un răspuns ferm din partea acestuia.

În declaraţiile publice, premierul afirmase însă că nu crede că va fi suficientă o soluţie tehnică, dar că va continua să discute cu comuniştii asupra soluţiilor de depăşire a crizei, chiar dacă i-a nemulţumit prin asta pe partenerii de alianţă, mai ales pe democraţii conduşi de Marian Lupu.

Astăzi, unul dintre liderii democraţi, Dumitru Diacov a spus Europei Libere că alianţa aşa şi nu s-a pus de acord, la trei luni de la anticipate, asupra unei soluţii consolidate de alegere a preşedintelui ţării. Diacov crede că tocmai acesta este motivul principal din care alianţa este măcinată de neînţelegeri, iar toate soluţiile avansate de opoziţie nu urmăresc decât amplificarea acestor aminozităţi.
XS
SM
MD
LG