Linkuri accesibilitate

CCA: Gorincioi demisionează, Pocaznoi preia ștafeta


Dubii în legătură cu legalitatea votului, dat fiind că unor membri ai CCA le-a expirat mandatul de mai mult timp.

Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Gheorghe Gorincioi şi-a dat astăzi demisia pentru că a atins vârsta de pensionare. Marian Pocaznoi, noul conducător al CCA ,a devenit membru al Consiliului în 2008, cu voturile comuniştilor şi ale creştin-democraţilor din parlament. Astăzi acesta a fost propulsat în funcţie de 5 din cei 8 membri prezenţi la şedinţă.

Iată cum şi-a motivat opţiunea Corneliu Mihalache care n-a susţinut candidatura lui Pocaznoi: „Mi se pare foarte grabnică această decizie, ceea ce s-a întîmplat în general astăzi a fost făcut cam pripit şi în grabă, mai ales în contextul concursului anunţat deja de către comisia parlamentară de profil. Eu consideram că era corect ca şi dînşii să participe la votarea noului preşedinte.”

În momentul de faţă 3 dintre membrii CCA îşi au mandatul expirat de mai mult timp ceea ce ar pune la îndoială legalitatea deciziilor adoptate de consiliu, cred mai mulţi membri ai acestuia. Iar Comisia parlamentară pentru educaţie, cultură şi mass-media a prelungit concursul pentru suplinirea lor pînă la 12 martie, din cauza unor disensiuni în comisie.

Deocamdată nu este clar dacă Gorincioi poate rămîne membru al consiliului, demisia pe care şi-a prezentat-o azi referindu-se doar la funcţia de preşedinte, după cum a explicat presei Gorincioi, ca răspuns la interpelarea venită din partea comisiei din Parlament despre exercitarea funcţiei de conducător al CCA.

Solicitat de Europa Liberă, preşedintele comisiei parlamentare de profil Kiril Lucinschi nu a putut aduce mai multă claritate în ce priveşte calitatea de viitor membru al CCA a lui Gheorghe Gorincioi. „În calitate de preşedinte al CCA el avea altă postură şi altă funcţie care nu era prevăzută în legislaţie în mod expres. Eu m-am referit la alt articol, 48 mi se pare, care se referă exact la situaţia cînd unul din membri a atins vîrsta de pensionar. Mă rog, e o chestie ştiţi de interpretare juridică, pur şi simplu, şi aici trebuie să consultăm şi organele speciale sau secţia juridică din Parlament. Adică trebuie să vedem cum procedăm mai departe. Deci cu treizeci de zile înainte de atingerea vîrstei de pensionar trebuia să fie notificat Preşedintele Parlamentului şi ulterior Preşedintele Parlamentului în şedinţă în plen trebuia să anunţe acest lucru, asta este faza de pornire a procesului de suplinire a funcţiei vacante.”

Întrucît alegerea noului preşedinte al CCA nu a fost pe ordinea de zi a şedinţei consiliului, l-am întrebat pe expertul în audiovizual Vlad Ţurcanu ce-ar putea însemna graba cu care au acţionat azi membrii consiliului.

Vlad Țurcanu: „Nu cred că ne putem aştepta la o reformare a CCA anul acesta, pentru că interesele sînt prea mari, politice şi economice, de aceea există destule forţe care să dorească să conserveze situaţia actuală.”

Kiril Lucinschi însă crede că un nou Cod al Audiovizualului care ar urma să fie propus şi votat în actuala legislatură ar putea aduce CCA-ului o imagine mai bună, după ce instituţia a fost vizată în mai multe scandaluri legate de corupţie.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG