Linkuri accesibilitate

Relațiile americano-pakistaneze și cazul Raymond Davis


Demonstrații pakistaneze anti-americane
Demonstrații pakistaneze anti-americane

Islamabadul încalcă tratatele internaționale cu privire la imunitatea diplomatică.


Intre Statele Unite si Pakistan continua disputa cu privire la soarta lui Raymond Davis – un diplomat american, care a fost deferit justitiei pakistaneze pentru ca a impuscat doi tineri pakistanezi, apparent pentru ca acestia ar fi incercat sa-l jefuiasca. Cum s-ar putea iesi din acest impas? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Imediat dupa incident si dupa arestarea lui Raymond Davis, in localitatea pakistaneza, Lahore – Statele Unite au anuntat ca acesta este diplomat si ca in virtutea reglementarilor internationale nu poate fi judecat in Pakistan. Guvernul pakistanez nu a cedat insa. In timp acest caz a ajuns la urechile populatiei, gratie unei prese relativ ostile Statelor Unite si a marit si continua sa mareasca anti-americanismul in acea tara.

La putin timp dupa aceea, informatii de presa au aratat ca, de fapt, Raymond Davis este un contractor al Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii (CIA), stationat, se pare, la Consulatul American din Lahore. Informatia a fost obtinuta din surse si de atunci continua sa ramina o parte a misterului. Ca si incidentul in sine in care Raymond Davis a impuscat cei doi tineri. El sustine ca a facut-o in legitima aparare, pentru ca cei doi au incercat sa-l jefuiasca. Martori fie confirma, fie infirma ipoteza, unul dintre factorii agravanti fiind ca unul dintre tineri a fost impuscat, pe cind incerca sa fuga. Altii spun ca Davis ii cunoastea de fapt pe cei doi, implicatia fiind ca aceastia erau fie agenti fie teroristi. Deocamdata insa, situatia continua sa dea bataie de cap.

Washingtonul cere eliberarea lui Raymond Davis, spunind ca acesta va fi investigat si daca e cazul judecat in America, dupa ce se va intoarce. Guvernul pakistanez e intr-o situatie delicata. Chiar daca si-ar dori sa dea curs cererii americane, pentru a salva alianta strategica, se teme de reactia populara. El pare sa spere ca tribunalul va lua decizia de a-l trimite pe Davis in America, nemaifiind nevoie de o decizie politica.

Dar deocamdata, Islamabadul incalca tratatele internationale cu privire la imunitatea diplomatica. Intr-un articol aparut in Washington Post, David Ignatius spune ca un ritual islamic ar putea ajuta la depasirea crizei. Se numeste „bani pentru singe”. El presupune ca un cleric musulman proeminent - poate din Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite - sa invite familiile celor ucisi, undeva in afara Pakistanului si sa ajute la negocierea unei intelegeri.

Daca asa ceva da rezultate, din perspectiva justitiei pakistaneze, cazul e practic inchis. Pakistanul vrea de asemenea ca CIA sa nu mai actioneze unilateral in tara, asa cum aparent facea Davis. Prima audiere in tribunal este la 14 martie si partile spera ca acest caz sa fie rezolvat pina atunci.
XS
SM
MD
LG