Linkuri accesibilitate

Arestarea de către separatiști a primarului de Corjova


(Foto: PromoLex)
(Foto: PromoLex)

Ion Manole (Promo Lex) regretă că forţele pacificatoare din regiune nu au intervenit pentru a preveni incidentul provocat de Ziua Memoriei.


În localitatea Corjova, aflată sub jurisdicţia Chişinăului, dar revendicată de Tiraspol, miliţiile transnistrene i-au arestat astăzi pe termen de şapte zile pe primarul Valeriu Mâţu şi pe doi consilieri de-ai lui în timpul unei manifestări cu ocazia Zilei Memoriei.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se arată că primarul de Corjova, Valeriu Mîţul şi consilierul local Iurie Coţofană, au fost reţinuţi de miliţienii transnistreni pentru că „defilau cu drapelul Republicii Moldova”.

(Foto: PromoLex)
Cei doi au fost luaţi de miliţieni în biserica din localitate în timpul slujbei de pomenire a celor căzuţi acum 19 ani în timpul conflictului armat de pe Nistru. Martor la reţinere a fost şi şeful Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău, George Balan: „În clipa când ieşeau de pe teritoriul bisericii coloana a fost atacată de vreo treizeci de colaboratori de miliţie îmbrăcaţi în civil şi pe uniformă care au sustras drapelul naţional, au bătut, au dat cu piciorul, au dat cu pumnii”

Europa Liberă: E adevărat că v-au atacat şi pe dumneavoastră?

George Bălan: „Am primit şi eu vreo două picioare dar în îmbulzeală”

Europa Liberă: Dle Balan, sunt două persoane reţinute sau trei?

George Bălan: „Cel puţin două persoane am văzut eu personal cum au fost reţinute. Din câte am înţeles sunt duse la miliţia din oraşul Dubăsari”

Şeful Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău spune că la Dubăsari se află în prezent şi membri ai OSCE care negociază eliberea primarului şi consilierului de Corjova.

Europa Liberă a căutat să afle motivele reţinerii de la reprezentanţii autorităţilor transnitrene. Ala Ivancenco, şefa serviciului de presă al aşa-numitului minister de interne transnistrean, ne-a declarat că nu cunoaşte nimic despre reţinerea primarului de Corjova şi că nu poate confirma incidentul.

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, organizaţie ce monitorizează situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană, crede că incidentul de la Corjova era previzibil: „Tiraspolul nu recunoaşte Corjova ca localitate, o consideră o suburbie a oraşului Dubăsari, respectiv consideră că au tot dreptul să numească acolo administraţia lor locală care, de fapt, îşi face mendrele din 1992 încoace şi pas cu pas a pus stăpânire pe această localitate. Primarul a încercat de multe ori să atragă atenţia asupra situaţiei grave de acolo, dar autorităţile constituţionale de fiecare dată au avut altceva de rezolvat sau de discutat în afară de problemele stringente şi grave ale locuitorilor şi cetăţenilor săi din stânga Nistrului”.

Preşedintele Promo-Lex regretă faptul că forţele pacificatoare din regiune, menite să menţină ordinea, nu au intervenit pentru a preveni incidentul.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a numit astăzi reţinerea primarului şi a consilierului de Corjova drept „o provocare” şi o „tentativă a Tiraspolului de a tensiona relaţiile cu Chişinăului”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG